Felul în care arată locuința noastră spune foarte multe despre noi. Tocmai de aceea se și spune că este o adevărată oglindă a gospodinei. Când ții la curățenia casei, ții, de fapt, la felul în care te simți acasă și la crearea unui mediu în care familia ta să se simtă cât mai bine. Iată câteva aspecte care demonstrează că locuința ta este cu adevărat curată:


„Nevăzut”, dar primul pe care îl observă oricine îți trece pragul casei

 Nu se vede, dar este primul pe care îl simțim când intrăm în casă. Este vorba despre miros, despre aerul din casă, care poate fi unul plăcut, de curat sau unul închis, greoi. Cele două surse de mirosuri neplăcute dintr-o casă sunt gătitul (mirosul de prăjeală care se îmbibă în tapițeria scaunelor de bucătărie sau în draperii) dar mai ales mirosul de țigară. Dacă sunt fumători în casă, mirosul de țigară este aproape omniprezent într-o oarecare măsură, chiar dacă se fumează doar la bucătărie sau în balcon, pentru că fumul de țigară se strecoară cu mare ușurință prin toată casa, iar noi îl ducem peste tot pe hainele noastre.

Ce soluții avem în acest caz? Aerisirea casei de două ori pe zi, o hotă de bună calitate, un odorizant care chiar reușește să împrospăteze aerul din casă și un dispozitiv pentru fumat – un IQOS, care are un miros mai discret decât țigara clasică.

Ordinea începe mereu de la eliberarea casei de lucruri inutile

 O casă cu adevărat curată nu este una aglomerată sau plină cu obiecte inutile, unele eventual defecte. Nu arunci un electrocasnic vechi pentru că soțul tău îți tot promite că îl va repara, nu ai vrea să donezi hainele pe care nu le mai porți de ani de zile pentru că ești convinsă că le vei mai purta și aduni diverse obiecte – geamantane vechi, obiecte decorative primite cadou dar care nu ți-au plăcut niciodată. Te recunoști în această descriere? Atunci e cazul să debarasezi casa de ele și să descoperi că în lipsa lor poți păstra ordinea și curățenia cu mult mai multă ușurință.

Mai mult decât atât, în Feng-Shui se spune că obiectele pe care nu le folosim, dar pe care le păstrăm în casă, sunt surse de energie negativă, așa că ai un motiv în plus să scapi de ele cât mai repede cu putință.

 Fiecare lucru la locul lui

 Dacă nu ai un loc anume pentru fiecare lucru, e limpede că nu poți menține ordinea în casă. Dacă observi o unghieră pe masa din living, o pensetă pe masa din balcon sau o cremă de mâini pe blatul de bucătărie este un semn că nu prea ții la ordine și că ar trebuie să-ți reorganizezi puțin casa, astfel încât să ai câte un loc anume pentru fiecare lucru de care ai nevoie. Coșurile și cutiile de depozitare sunt foarte utile în acest sens.

 Bucătăria, locul unde trebuie să domnească ordinea

 În bucătărie, curățenia este o chestiune ce ține de sănătate, nu doar de un aspect plăcut al casei. Un frigider curat, lipsit de diverse mirosuri de mâncare, este un pas esențial către a păstra mâncarea proaspătă și sănătoasă. Mai mult decât atât, tigăile și cuptorul a căror curățare o tot amâni pot deveni locul preferat al bacteriilor. În bucătărie se observă cel mai bine cât de mult timp dedici curățeniei.

 Tu care crezi că sunt detaliile care „trădează” cât de multă atenție acorzi curățeniei?

 

Sursa foto: Minerva Studio/Shutterstock