Soiuri de cartofi galbeni
În România, se cultivă cel puțin 20 de soiuri de cartofi galbeni, unele destinate consumului timpuriu, altele mai rezistente și destinate consumului pe timpul iernii. În general, cartofii cu coaja galbenă, subțire și cu pulpa deschisă la culoare au un conținut mai mare de apă și se recomandă să fie consumați în decurs de o lună de la cumpărare.
Cartofii galbeni cu coaja groasă și pulpa de un galben mai închis sunt mai făinoși, mai uscați și rezistă peste iarnă aproape la fel de mult precum cartofii roșii. Aceștia pot fi depozitați în spații reci și bine aerisite timp de câteva luni.
Cartofii roz, un gust mai plin
Cartofii cu coaja subțire și roz și pulpa de culoarea untului sunt considerați mai gustoși decât cei galbeni și mai bogați în elemente nutritive. Toate speciile cu coaja roz sunt rezistente la frig și pot fi păstrate peste iarnă în spații bine aerisite și ferite de mucegai.
Cartofii roșii, mai dulci și mai rezistenți la frig
Soiurile de cartofi roșii sunt dulci și gustoase, au coaja roșie și groasă, rezistentă la frig, și pulpa de un galben mai închis. Se recoltează târziu și sunt recomandați pentru consum toamna și iarna.
Cartofii mov, mai bogați în antioxidanți
Aceștia se numără printre soiurile de bază importante din Peru, iar nuanțele lor albăstrui și violet se datorează unui antioxidant numit antocianina, care se găsește în toate legumele și fructele mov precum coacăzele, afinele, roșiile, vinetele sau varza roșie.
Cartofii mov sunt considerați valoroși atât în bucătărie, dar și pentru sănătate, deoarece antocianina previne apariția și dezvoltarea cancerului.
Dacă îți place să gătești cartofi dulci, îți recomandăm câteva rețete delicioase de cartofi dulci la tigaie sau rețete de cartofi dulci la cuptor