Cât sunt mici și fragezi, cartofii noi pot fi gătiți cu tot cu coajă. Aceasta se digeră ușor și conține diverse vitamine, dintre care unele lipsesc din pulpa cartofului. Coaja cartofilor conține flavonoide cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare și fenoli benefici pentru inimă.

Este adevărat că, prin prăjire, multe substanțe benefice se pierd, dar cartofii noi pot fi fierți în coajă sau copți la cuptor, pentru a-și păstra proprietățile.

Iar dintre soiurile de cartofi cele mai bogate în fibre, fier, vitamina C și B sunt cele roșii. Acestea sunt mult mai sănătoase decât soiurile de cartofi albi, dar toți sunt la fel de gustoși.

Cum se gătesc mai bine cartofii roșii și cei albi

Cartofii roșii au pulpa mai tare și mai fibroasă. Cartofii roșii și cei mov se pretează cel mai bine la prăjit, la cuptor, drept garnitură pentru friptură. Acest soi de cartofi este potrivit pentru salatele orientale sau pentru salata boeuf.

Dacă îți plac cartofii copți în coajă, serviți cu smântână și brânză de burduf, alege cartofii albi. Aceștia au coaja mai subțire și miezul mai suculent, astfel că se coc mai ușor și sunt foarte gustoși. De asemenea, cartofii albi sunt indicați pentru piure, pentru plăcite sau pentru supa cremă de legume.

Cum alegi și cum păstrezi cartofii noi

Când îi cumperi, alege cartofii cu coaja sănătoasă, fără pete. Ferește-te de cartofii verzui deoarece aceștia au un gust amar. Nu cumpăra cartofi noi deja spălați, decât dacă îi gătești în ziua respectivă. Ei se strică cel mai repede.

Cartofii sănătoși, acoperiți cu un strat subțire de nisip uscat vor rezista cel mai bine. Păstrează-i în cutii de carton sau în pungi de hârtie, într-un loc răcoros, dar nu îi ține la frigider pentru că temperatura scăzută le distruge pulpa și încep să mucegăiască.

*Sfat: poți să înlocuiești cartofii normali cu cartof mov. Vei avea o surpriză plăcută!