Și bunicile de odinioară, și nutriționiștii de azi ne spun să evităm cartofii încolțiți. Umblă vorba că sunt otrăvitori, dar cât este de adevărat acest mit, ne explică știința.
Cartofii încolțesc mai repede, dacă sunt plini de apă și stau într-un spațiu umed și încălzit. Coaja lor se îngroașă, devine pe alocuri verde și răsar muguri noi. În acest stadiu, cartofii încolțiți se pregătesc să genereze plante noi, iar coaja lor conține o concentrație mai mare de solanină, o substanță otrăvitoare care împiedică rozătoarele să îi mănânce.
Cât de periculoasă este solanina din cartofii încolțiți
Cu toate acestea, cantitatea de solanină din coajă nu este atât de mare încât să ne pună în pericol sănătatea. Iar dacă este îndepărtată complet, până la pulpa albă și fragedă din interior, aceasta nu mai prezintă niciun pericol. Acest lucru este susținut de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lincoln din Marea Britanie. Ei admit că gustul cartofilor este puțin schimbat, dar dacă este înlăturată cu grijă coaja și mugurii noi, pot fi consumați fără grijă.
Cum păstrezi cartofii să nu încolțească
Aceste legume trebuie ținute la rece, dar nu la frigider unde umiditatea este ridicată. Este important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit și întunecos. Lumina, căldura și umiditatea vor favoriza încolțirea, iar cartofii se deshidratează și își pierd gustul bun.
De asemenea, este indicat să păstrezi în cămară pentru o perioadă îndelungată doar cartofii cu coaja tare și fermă. Soiurile de cartofi cu coaja subțire nu rezistă decât câteva săptămâni.
Cartofii sănătoși, cu coaja groasă, fără pete și mucegaiuri, pot rezista toată iarna într-o cămară răcoroasă sau într-un balcon închis, unde nu există pericolul să înghețe în nopțile geroase.
Este bine să îi păstrezi în lădițe de lemn sau în coșuri din nuiele, eventual între straturi de ziare sau în nisip bine uscat.