Indiferent de soi, cartofii albi au pulpa mai zemoasă și au tendința să se fărâme ușor când se fierb sau când sunt pregătiți la cuptor.

Cartofii roșii au pulpa mai tare, mai fibroasă și își păstrează textura dacă sunt fierți sau prăjiți.

Cartofii mov au și ei pulpa mai fibroasă decât cartofii albi și sunt indicați mai ales pentru cuptor sau pentru aparatele de gătit la aburi.

Cartofii albi. Cum îi gătești să fie foarte gustoși

Dacă îți plac cartofii copți în coajă, serviți cu smântână și brânză de burduf, alege cartofii albi. Aceștia au coaja mai subțire și miezul mai suculent, astfel că se coc mai ușor și sunt foarte gustoși. De asemenea, cartofii albi sunt indicați pentru piure, pentru plăcite sau pentru ciorbă și supa cremă de legume.

Cartofii roșii și mov, excelenți la cuptor

Nutriționiștii susțin că legumele cu pulpa sau coaja mov au cele mai multe minerale din soiul lor. La fel și cartofii mov care sunt mai bogați în vitamina C, fier, potasiu și fibre decât cartofii albi.

Cartofii roșii și cei mov se pretează cel mai bine la prăjit, la cuptor, drept garnitură pentru friptură. Acest soi de cartofi merg foarte bine fierți cubulețe la salatele orientale, la salata boef sau la salata de iarnă din cartofi și maioneză.

Nu uita să presari un pic de sare înainte să îi găsești și să adaugi rozmarin pentru un gust mai delicios. Cartofii mov pot fi gătiți la aburi pentru a-și păstra toate calitățile nutritive și ține cont de faptul că, în acest fel, ei nu îngrașă!

Citește și cum se păstrează corect cartofii peste iarnă!

sursa foto: 123rf.com