Carnea roșie are o mulțime de beneficii, dar și dezavantaje pentru sănătate. Este adevărat că se digeră greu și organismul are nevoie de aproximativ 10 ore pentru a extrage mineralele și nutrienții din carne. Dar ea conține fier, zinc și fosfor în cantitate mare în comparație cu legumele, precum și proteine necesare pentru buna funcționare a organelor interne.
De câtă carne roșie avem nevoie?
Proteinele și mineralele din carne ajută la dezvoltarea oaselor și a mușchilor. Hrănesc întreg organism și îi dau energia necesară pentru activități intense și solicitante. Dar nutriționiștii spun că trebuie să ne luăm proteinele zilnice din mai multe surse, nu doar din carnea roșie.
Pe lângă friptura de porc sau de vită, trebuie să consumăm și legume bogate în proteine, precum fasolea, mazărea și ciupercile. Bogate în proteine sunt și ouăle, dar și brânzeturile. Când ai un regim variat și echilibrat, carnea roșie de două ori pe săptămână este suficientă, iar o porție poate avea în medie 150 – 200 de grame, nu mai mult.
De ce nu e bine să o consumi des
Carnea roșie nu trebuie eliminată din meniul unui om sănătos. Dar nu trebuie consumată prea des și în niciun caz zilnic. Numeroase studii au demonstrat o legătură directă între carnea roșie, consumată în exces, și apariția unor boli de articulații, boli digestive, cancere de colon, cancer hepatic, dar și ovarian.
Pe termen lung, carnea roșie favorizează depozitele de colesterol pe artere și apariția bolilor de inimă. Iar pe termen scurt, carnea roșie consumată zilnic duce la constipație, probleme gastrice și probleme cu fierea.
Cum să prepari sănătos carnea roșie
Ferește-te de mezeluri! Oricât ar fi de gustoase, trebuie să constituie o gustare ocazională și în cantitate foarte mică. Carnea roșie procesată, căreia i se adaugă multă sare, zahăr, coloranți și conservanți, precum și o cantitate apreciabilă de grăsime, este cea mai periculoasă.
Cea mai sănătoasă carne roșie este cea pregătită simplu, la cuptor, fără adaos de grăsime, doar cu puține condimente și legume asortate. Înainte de a o găti, încearcă să îndepărtezi cât mai bine grăsimea.
Dacă vrei să o pregătești la grătar, știi deja cât de periculoase sunt porțiunile expuse direct flăcărilor. Carnea arsă la grătar este cancerigenă, așa cum este și fumul. Dar, dacă ții carnea într-un baiț cu bere și mirodenii simple și ai grijă să o gătești la grătar fără să o arzi, o poți consuma din când în când fără riscuri.
sursa foto: 123rf.com