Bumbac, in, mătase, satin și mai nou lyocell sau microfibră reprezintă materia primă pentru cele mai bune țesături pentru lenjeria de pat. Iată ce caracteristici are fiecare și ce trebuie să știi când îți cumperi cearșafuri noi.

 Bumbacul

Este fibra de bază pentru majoritatea țesăturilor destinate lenjeriilor de pat. Dar nu toate materialele din bumbac au aceeași calitate. Cele mai bune sunt bumbacul egiptean și bumbacul indian. Cele două țesături sunt deosebit de fine și au un grad mare de absorbție al transpirației și mirosurilor. La țesăturile de bumbac contează numărul de fibre pe centimetru pătrat. Cu cât este mai mare, cu atât este țesătura mai de calitate.

Flanelul

Țesăturile din flanel pentru lenjerii sunt făcute din fibre de bumbac pieptănate astfel încât să fie cât mai pufoase și moi. Flanelul este călduros și este recomandat mai degrabă pentru lenjeriile de iarnă. Un flanel de calitate este cel care pe o față este neted, iar pe cealaltă este pufos. Cu timpul, flanelul se scămoșează la spălat, de aceea este indicat să cumperi o lenjerie din combinație de flanel cu microfibră, care este mai rezistentă. Flanelul este realizat și din lână și se obțin materiale mult mai călduroase, pentru sezonul rece.

Țesături pentru lenjeria de pat mai vechi și mai noi

Finetul

Se realizează tot din bumbac, fibrele sunt procesate astfel încât să fie cât mai pufoase și sunt țesute pe diagonală. Materialul devine astfel mai călduros, dar trebuie să cumperi un finet de calitate, ca să nu intre la spălat.

Satinul

Este o țesătură netedă și lucioasă pe față și pufoasă pe dos. Satinul poate fi produs din bumbac, din mătase sau din fibre sintetice. Trebuie să te uiți cu atenție pe etichetă, dacă vrei să cumperi un produs de calitate. Cel mai fin satin este cel din mătase și este recomandat pe timpul verii sau persoanelor care transpiră mult și nu suportă căldura și umiditatea.

Lyocell și tencel

Sunt două țesături pentru lenjeria de pat, realizate din celuloză foarte fină, au câteva calități excepționale. Sunt mai rezistente decât bumbacul și absorb mai bine transpirația. Cele două fibre sunt folosite în combinație cu bumbacul sau cu mătasea, rezultând țesături de calitate superioară, rezistente la spălat, care nu intră la apă și nici nu se decolorează. În plus, materialele combinate devin mult mai fine la atingere și sunt recomandate persoanelor care suferă de alergii sau care transpiră mult noaptea.

foto: 123rf.com