Cuprins
Cafeaua este una dintre cele mai consumate și apreciate băuturi. Are efect energizant pentru multe persoane, motiv pentru care este consumată dis de dimineață. Însă, care este ora potrivită să bei cafea, când este indicat să consumi cafea pentru a te bucura de beneficiile ei.
Care este ora potrivită să bei cafea
În corpul uman, producția de hormoni se manifestă diferit în anumite intervale orare. Dacă în prima parte a zilei, nivelul hormonilor este intens, în alte momente ale zilei, producția de hormoni scade drastic și astfel absorbția cafeinei în sânge poate fi influențată.
Pentru că multe persoane obișnuiesc să consume cafeaua dimineața, cea mai potrivită oră pentru a savura aroma unei cafele este între orele 9:30 și 11:30. În acest interval, nivelul de cortizol din sânge scade în mod natural, pentru a te ajuta să devii mai alert și conștient, iar cofeina își face efectul și îi aduce corpului un plus de energie.
În caz contrar, consumul unei cafele la prima oră a dimineți poate accelera producția de cortizol și pot apărea stări de nervozitate, anxietate sau iritabilitate. Un nivel ridicat de cortizol, chiar și din cauza unei doze mari de cafeină, poate cauza stres sau alți factori externi, care pot duce la inflamație la nivel celular.
Tot un interval orar potrivit pentru a savura o cafea este și între orele 13:30 și 17:00. Dacă este consumată mai târziu de ora 18:00, cafeaua poate întârzia producția de melatonină, hormonul care ajută la reglarea ritmului circadian ciclul somn-veghe, și pot exista dificultăți în adormire sau treziri nocturne.
Însă, există și persoane care nu sunt afectate de consumul de cafea seara târziu deoarece, datorită genei, pot descompune cofeina mai repede, fără să le afecteze ritmul circadian.
Așadar, nu există dovezi științifice care să sugereze cea mai potrivită oră pentru consumul unei cafele, însă dacă obișnuiești să o consumi în intervalul mai sus menționat, te poți bucura de efectul cofeinei și beneficiile ei.
Ce cantitate de cafea este recomandată pe zi
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă nu mai mult de 400 miligrame de cofeină pe zi pentru adulți, și o cantitate de mai puțin de 200 miligrame de cofeină pe zi pentru femeile însărcinate.
Atenție, însă, această cantitate include și cofeina pe care o poți obține din consumul altor băuturi precum ceai, sucuri sau energizante, care au în compoziție tot cofeină.
Conține cafeaua fără cofeină, de fapt, cofeină?
Cafeaua sau alte băuturi fără cofeină, de fapt, conțin cofeină, însă mai puțin decât produsele obișnuite. Nicio metodă de extragere a cofeinei nu poate permite inlăturarea acesteia în totalitate, ci în proporție de până la 97%, cel mai mult.
Așadar, cafeaua pe care ai consumat-o într-o zi te poate ține activ între 4 și 6 ore, atât timp are nevoie organismul tău pentru a metaboliza consumul. Ora potrivită pentru a consuma o cafea depinde de stilul de viață pe care îl ai, dar și cantitatea de cofeină consumată pe parcursul zilei.
Consumul ecesiv de cofeină poate provoca stări de nervozitate, anxietate, insomnia, ritm cardiac ridicat, dureri de cap, stări de greață.
Citește și: Ce alimente să nu consumi pe caniculă
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: fda.gov; health.clevelandclinic.org