Te-ai întrebat vreodată de unde vin numele de latte și cappuccino? Sigur că din italiană și sigur că au legătură cu laptele, dar nicio legătură cu simpaticele maimuțele capucin.

În mod surprinzător, cappuccino are legătură cu ordinul călugărilor Capucini din Italia. Aceștia erau recunoscuți pentru generozitatea cu care îi ajutau pe sărmani, dar și pentru rasele lor cu glugi lungi de culoarea cafelei cu lapte. Se pare că gluga capucinilor ar fi inspirat și numele acestei băuturi din cafea cu lapte.

Dar iată care sunt diferențele dintre cele două, deși conțin aceleași ingrediente.

Ce trebuie să știi despre latte și cappuccino

În cafeaua latte se folosește mai mult lapte decât la cappuccino. Ambele băuturi au la bază două măsuri de expresso, dar la cafeaua latte se pune aproape de trei ori mai mult lapte și are un gust mai dulce și mai cremos decât cappuccino.

Gustul de cafea din cappuccino este mai pregnant, deoarece se folosește mai puțin lapte. Cappuccino are un gust și un parfum mai tare și mai acid, mult mai îndrăgit de iubitorii de cafea obișnuiți cu soiurile tari.

Cafeaua latte se servește întotdeauna în căni mari, înalte, pe când cappuccino se servește în cești cu o măsură sau două mai mari decât cele pentru expresso.

Un sfat de la un barista american

Expertul californian în cafea Ed Moffat ne sfătuiește să ne facem acasă caffe latte și cappuccino cu lapte de macadamia, deoarece aroma acestui lapte obținut din nucile de macadamia se împletește perfect cu aromele de cafea. El nu recomandă laptele de migdale și nici pe cel soia, care ”taie” gustul de cafea, scrie site-ul eatthis.com

foto: 123rf.com