Căpşunile au reputaţia unor plante care se cultivă uşor, dar, dacă doreşti fructe pline de savoare, trebuie să cunoşti secretul soiurilor speciale. Le poţi cultiva atât în grădină, cât şi pe terasa casei sau în balcon, dacă le poţi oferi soare şi căldură. Primul pas este să pregăteşti jardiniere sau ghivece largi şi adânci, cu găuri mari de scurgere a apei. Căpşunile mucegăiesc uşor, dacă stau într-un vas în care bălteşte apa. Apoi, alege un pământ de flori de bună calitate, amestecă-l cu nisip curat în proporţie de ¼ şi, înainte de a umple vasele, pune la baza lor bile de argilă. În grădină, pământul trebuie să fie bine curăţat şi săpat adânc, apoi amestecat cu îngrăşăminte naturale, precum gunoiul de grajd.

► Îngrăşămintele sunt esenţiale

Plantate în primăvara aceasta, căpşunile vor rodi puţin, dar peste un an, recolta va fi mai bogată. Aşteaptă prima ploaie caldă de primăvară pentru a le cultiva în grădină. Dacă te-ai hotărât să le găzduieşti în balcon, le poţi planta oricând, în luna martie sau aprilie, dacă au parte de lumină şi căldură. Alege plante sănătoase de la cultivatori cu experienţă sau din magazinele de specialitate. Nu uita să cumperi, totodată, şi îngrăşămintele recomandate. Cultura căpşunilor în ghivece presupune un adaos de fosfor şi potasiu în sol sau în apa de udat, astfel încât plantele să crească viguroase şi să înflorească.

SECRETELE PLANTĂRII:

► rupe frunzele veştede şi vârfurile prea subţiri ale rădăcinilor, înainte de plantare;
► umezeşte bine pământul, fie că plantezi stolonii în grădină sau în jardiniera din balcon;
► fă gropi adânci, să intre rădăcina dreaptă în pământ, să nu se întoarcă vârfurile rădăcinilor spre suprafaţă;
► mugurele central al plantei trebuie să fie exact la nivelul solului, dacă este îngropat mai adânc sau rămâne descoperit, se usucă;
► tasează bine solul în jurul plantelor şi udă bine pământul, altfel rădăcinile se vor usca.

SOIURI DE CĂPȘUNI DE CALITATE

Premial, Redgauntlet sau Elsanta sunt cele mai răspândite soiuri pentru cultura de grădină. Soiurile Albion sau Vima Rina sunt recomandate atât pentru cultura intensivă, cât şi pentru jardiniere. Produc fructe mari, de un roşu intens şi deosebit de parfumate. Dacă doreşti un soi cu totul deosebit, caută căpşunile ananas sau Pineberry, uşor de cultivat în spaţii închise, precum balcoanele. Fructele lor sunt rotunde ca o inimă, albe, cu seminţe roşii, sunt cărnoase şi au parfum de ananas. Alte soiuri albe de căpşuni sunt White Soul and White Delight.

foto: fruitandvegetable.info