Când este cel mai bine să uzi plantele din grădină sau din apartament? Răspunsul corect ar fi: înainte să aibă nevoie! Deoarece plantele care încep deja să arate ofilite, care au frunzele lăsate și florile închise, deja suferă de sete și nu trebuie să le lași să sufere.
Fiecare plantă are necesitățile ei în ceea ce privește apa și umiditatea în sol. În general, cu cât sunt mai mari și mai bine dezvoltate, cu atât au nevoie de mai multă apă.
În general, plantele de interior se udă la fiecare trei zile sau mai des pe timpul verii, dacă sunt ținute în spații calde și însorite.
Trebuie să mai știi că plante precum ficușii, dracena, plantele cățărătoare, potos, crotonul, impatiens, begonia, caladium, hoya, planta care se roagă sau orhideele au nevoie de mai multă apă decât multe alte plante de interior.
Cel mai bun moment al zilei să uzi plantele
Dimineața devreme, înainte ca soarele să prindă putere, este cel mai bun moment să uzi plantele din grădină sau de pe terasă. Chiar și plantele din ghivece, crescute în casă, se simt mai bine dacă sunt udate dimineața.
Apa le ajută peste zi, le fortifică și le hrănește în timp ce ele fac fotosinteza. Dacă le uzi seara, după ce apune soarele, apa rămâne pe frunze, pot apărea mucegaiuri după câteva zile, iar plantele nu folosesc umiditatea la fel de bine cum o folosesc ziua.
Când se udă plantele seara?
În perioada cea mai caldă a verii, multe plante necesită să fie udate de două ori pe zi. Prima dată, foarte devreme dimineața, în jurul orelor 6 – 7 și apoi seara, după apus. Din cauza soarelui torid, pământul arde și se usucă foarte repede. De aceea, este bine să uzi plantele din grădină și seara târziu, pentru a beneficia de umiditate peste noapte.
Dar trebuie să respecți câteva reguli:
- Seara se pune mai puțină apă decât dimineața;
- Nu se stropesc frunzele și florile;
- Se udă aproape de tulpină sau în farfurioară, în cazul plantelor din ghivece;
- Nu se adaugă fertilizatori în apa de seară, dar în apa de dimineață;
- Plantele tinere, recent transplantate în grădină sau în ghivece mai mari necesită puțin mai multă apă pentru a-și dezvolta rădăcinile.