În fiecare toamnă, aproximativ la mijlocul sezonului, ne întoarcem la ora de iarnă sau ora standard. Luna octombrie este perioada în care lumina zilei este tot mai scurtă și tot în octombrie se trece la ora de iarnă 2024. Așa cum ne-am obișnuit, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie.

Așadar, trecerea la ora de iarnă 2024 se va face în ultima sâmbătă spre duminică din octombrie, mai exact în noaptea dintre 26 spre 27 octombrie. În dimineața zilei de duminică, 27 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Vom da ceasurile mecanice sau electronice în urmă cu o oră. Telefoanele și calculatoarele conectate la internet vor trece automat la ora de iarnă 2024, fără să fie nevoie să mai facem noi schimbarea.

În octombrie avem cea mai lungă zi din an

Mulți români se bucură când se face trecerea la ora de iarnă deoarece vor avea o oră în plus de somn. De aceea, schimbarea orei s-a făcut de la bun început în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a beneficia de o oră în plus duminica.  

În fiecare an, ultima duminică din luna octombrie este cea mai lungă zi din an și are 25 de ore. Cine este obișnuit să se trezească mai târziu duminica, va da ceasul înapoi și va recupera o oră de somn. Spre exemplu, dacă ești obișnuită să dormi duminica până la ora 9 (după ora de vară), în dimineața zilei de 27 octombrie ora 9 va fi ora 8 și vei putea rămâne mai mult timp în pat.

Alternanța orelor

În România, ora se schimbă în continuare de două ori pe an, deși multe alte state europene au renunțat la acest obicei. Schimbarea orei în România, adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară are drept scop să beneficiem de mai multă lumina naturală pe perioada verii.

Schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamna, când ziua este mai mare decât noaptea, respectiv când durata nopții este mai mare decât durata zilei.

Cu toate că pare o soluție bună, pentru mulți dintre noi schimbarea orei poate fi stresantă, mai ales trecerea la ora de iarnă 2024, pe data de 27 octombrie, când soarele apune de la ora 17 și deja se lasă întunericul începând cu ora 18.00.

Ce este ora de iarnă 2024

Ora de iarnă este de fapt ora oficială standard pentru emisfera nordică. Aceasta se folosește în perioada cuprinsă între luna octombrie și luna aprilie a anului următor. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Ora de vară a fost adoptată de unele state europene și se folosește în perioada cuprinsă între luna aprilie și luna octombrie a aceluiași an. Ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, denumită și oră de iarnă.

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Introducerea orei de vară a devenit o necesitate în perioada primului război mondial pentru a economisi rezervele de cărbune. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.

În zilele noastre, alternanța dintre ora de vară și ora standard nu mai are nicio justificare economică sau ecologică. Multe alte state europene au rămas la ora standard și au renunțat la ora de vară. Deși problema a fost discutată de mai multe ori în Parlamentul României, nu s-a adoptat nicio decizie în acest sens.