Cuprins
Așa cum se știe din bătrâni, nu se spală rufe după Crăciun și nu se fac treburi gospodărești în zilele de mare Sărbătoare, înseamnate cu cruce roșie sau neagră. După Nașterea Domnului, continuă zilele de sărbătoare, care se vor încheia abia pe data de 7 ianuarie, când este Soborul Sf. Ioan Botezătorul.
Pe vremuri, la sat, femeile nu se atingeau de rufe din ajunul Crăciunului până după Revelion. Ele făceau curățenie temeinică și pregăteau haine de sărbătoare curate cu mult timp înainte de Crăciun, deoarece respectau cu sfințenie tradiția de a nu spăla rufe după Crăciun.
Obiceiurile vechi s-au mai schimbat, cu toate acestea la trecerea dintre ani ne place să ținem cont de superstiții și de credințe vechi care vorbesc despre sănătate, noroc și belșug. Chiar dacă azi este simplu să pui rufele în mașina de spălat și să apeși pe un buton, fără să depui niciun efort, multe femei se feresc să spele între Crăciun și Revelion și multe femei țin cont și de zilele în care nu se spală rufe după Anul Nou.
Cum se petrec zilele de mare Sărbătoare după Crăciun
Nașterea Domnului este urmată de două zile de mare sărbătoare, însemnate în calendar cu cruce roșie. Pe data de 26 decembrie este soborul Maicii Domnului, iar pe data de 27 decembrie este praznicul Sf. Arhidiacon Ștefan. Aceste două zile sunt zile închinate credinței, familiei, odihnei și liniștii.
Sunt zile de Sărbătoare în care bunele tradiții ne îndeamnă să ne vedem cu cei dragi, să ne vizităm bunicii și frații, nașii sau finii. În aceste zile, orice părinte și duhovnic ne sfătuiește să ne oprim din tumultul treburilor și al grijilor, să luăm un răgaz, să petrecem clipe frumoase cu familia și să fim alături de oamenii dragi. Trebuie să evităm certurile, discuțiile în contradictoriu, reproșurile, criticile și orice subiect care ar putea aduce supărare și griji în familie.
Când se face curat și se spală rufe după Crăciun
Multe dintre bunicile noastre nu spălau deloc rufe după Crăciun, până nu treceau toate sărbătorile mari de iarnă. Dar, conform calendarului, în zilele de 28, 29 și 30 decembrie se pot face diverse activități în gospodărie. Acestea sunt zile în care cu toții ne pregătim casa pentru Anul Nou, facem curat, facem ordine, spălăm diverse lucruri și reparăm ceea ce merită reparat.
Ba chiar se spune din bătrâni că este musai să faci ordine în casă înainte de Anul Nou și să arunci vechiturile, hainele pătate și rupte, lenjeria uzată și tot felul de lucruri stricate sau prea vechi pentru a le mai folosi. Cu cât arunci mai multe vechituri și obiecte inutile, cu atât intri în noul an mai curat, mai liber și despovărat de griji, iar norocul tău sporește.
Așadar, se spală rufe și se face curat timp de trei zile înainte de Anul Nou, dar mai puțin pe data de 31 decembrie. În calendarul bisericesc, 31 decembrie nu este sărbătoare cu cruce roșie, este o zi obișnuită de lucru, dar este ajunul Anului Nou și este o zi încărcată de tradiții și superstiții.
De ce nu se spală în ajun de Anul Nou
Superstițiile spun că nu trebuie să speli rufe și să faci curat în ajun de Anul Nou, pentru că orice arunci în această zi, inclusiv apa murdară de la haine, înseamnă că arunci norocul pe care l-ai adunat. O altă vorbă din bătrâni spune că femeia care spală rufe pe data de 31 decembrie va suferi mult în noul an, deoarece picăturile care se scurg din hainele puse la uscat vor aduce lacrimi multe pe obrajii ei în anul care vine.
Pe data de 31 decembrie trebuie să te odihnești, să te pregătești pentru musafiri, dacă dai tu petrecerea de Revelion, sau pur și simplu să te aranjezi pentru a te simți cât mai elegantă și frumoasă. Trebuie să decorezi casa, să cumperi flori proaspete, să aprinzi lumânări, deoarece este bine să intri în noul an cu o casă plină de lumină.
În popor se spune că, orice activitate ai face în ajun de Anul Nou ea se va înmulți în noul an. Așadar, evită să muncești sau să depui efort, pentru că vei munci din greu tot anul. Odihnește-te, relaxează-te, bucură-te de o cafea bună sau de o prăjitură și fă-te frumoasă!
Photo By: Kaboompics.com: https://www.pexels.com