CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Multe iubitoare de flori, dar puțin cunoscătoare în ale orhideelor, se grăbesc să schimbe orhideele în ghivece mai mari chiar în anul în care le-au cumpărat.

Aceste plante dezvoltă rădăcini aeriene lungi în numai câteva luni și îți dau impresia falsă că nu mai au loc în vasul în care au fost crescute. În realitate, transplantarea orhideelor trebuie să se facă foarte rar, în situații excepționale.

Ele sunt plante epifite, cresc pe scoarța copacilor și toate părțile acestor plante sunt aeriene. Este firesc să dezvolte rădăcini lungi pentru a capta umezeala din atmosferă și lumina. Dar acestea nu trebuie nici tăiate, nici înghesuite în ghivece.

Două situații în care poți transplanta orhideele

Aceste plante pot fi mutate doar dacă primul vas nu le mai oferă stabilitate, dacă frunzele lor sunt atât de mari încât riscă să răstoarne ghiveciul.

Al doilea caz este acela în care observi în ghiveci rădăcini putrezite.

În ambele cazuri, trebuie cumpărat un vas cu perforații atât la bază, cât și lateral, mai mare cu cel puțin 2 centimetri pentru a susține planta.

La baza noului vas trebuie pus un amestec de pietriș mărunt și curat, eventual cumpărat de la sectorul de acvaristică, și scoarță de copac grea, pentru a susține vasul. Apoi se folosește substrat special pentru orhidee, în niciun caz pământ obișnuit pentru flori.

Orhideele nu sunt flori obișnuite, sunt plante parazite care trăiesc pe scoarța copacilor. Ele au nevoie de un substrat compus din scoarță și mușchi, care se găsește azi foarte ușor la orice florărie bine aprovizionată.  

Cum pregătești orhideele în ghivece noi

Lasă ghiveciul în apă 2 – 3 ore, să se înmoaie bine scoarța în care se află rădăcinile. Astfel, vei reuși să desprinzi bucățile de scoarță mult mai ușor și să scoți planta fără să rupi nimic.

Verifică rădăcinile, taie tot ce este uscat, putrezit, îngălbenit și spală-le apoi sub un jet de apă rece. Înainte de a le muta în vasul nou, ai grijă să uzi bine substratul.

Încearcă să pui majoritatea rădăcinilor în ghiveci, dar poți lăsa câteva și pe afară. Completează cu bucățele de scoarță până când planta este stabilă și mută ghiveciul într-un loc la umbră timp de 10 zile.

Este important ca orhideele în ghivece noi să nu aibă soare în această perioadă de acomodare cu noile ghivece. Udă planta prin pulverizare o dată la 2 – 3 zile, dacă este prea cald.

Sfaturi utile!

Orhideea transplantată va înflori mult mai greu, poate peste un an.

Vasul nou poate fi și din teracotă sau din sticlă, dar neapărat să fie perforat pentru scurgerea apei.

Poți pune la rădăcini un compost din coji de fructe (mere, pere, banane) pe care îl poți face singură.

Rădăcinile aeriene nu se taie niciodată. Ele au rolul să ajute fotosinteza și să capteze umezeala din atmosferă, de aceea orhideelor le place mult când sunt pulverizate cu apă.

După transplantare nu este nevoie să mai adaugi îngrășăminte solubile în apă cel puțin 6 luni.