Și nu în ultimul rând, ce înseamnă ”în apropierea casei”?

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a clarificat miercuri, la un post de televiziune, mai multe aspecte cu privire la ordonața militară intrată în vigoare la ora 12:00, care prevede restricții de circulație pentru toți românii.

Potrivit ministrului, nu e nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru cei care ies să-și plimbe cățelul sau să facă sport în apropierea casei.

Marcel Vela a spus că polițiștii nu vor fi foarte stricți, iar dacă prezentăm actul de identitate în care este trecută adresa, aceștia nu ne vor taxa, pentru că vor realiza că am ieșit din locuință pentru aceste activități.

„Cei care se plimbă, fac sport sau scot cățelul pot arata buletinul. Polițistul vede că pe buletin e adresa din zona în care te afli. Dacă persoană nu are act de identitate pe adresa de domiciliu, atunci face declarație pe propria răspundere că locuiește acolo”, a spus ministrul.

”Nu suntem așa categorici, trebuie să conștientizeze fiecare cetățean că e în interesul lui. Tot ce facem e în sprijinul populației. Dacă se respectau recomandările de la început, poate nu luăm aceste măsuri. Dar lumea a luat în glumă recomandările, au apărut bancuri și glume pe Internet”.

Totuși, legat de ce înseamnă ”în apropierea locuinței”, cât de mult ne putem îndepărta atunci când plimbăm câinele, facem sport sau mergem la cumpărături, deocamdată nu a oferit lămuriri nimeni.

Ministrul a mai explicat și de ce s-a ales intervalul orar de 11.00 – 13.00 drept fereastră în care pot ieși din casă vârstnicii.

”Am stabilit acest interval pentru a proteja bătrânii. În această perioadă, oamenii fiind la serviciu, iar acest program este programul în care persoanele în vârstă au cea mai mare capacitate de a se plimba fără a interacționa cu alți cetățeni, pentru prevenirea răspândirii virusului”, a spus ministrul.

De ce două ore, pe ce criteriu s-a luat această decizie? ”Pentru că în două ore poți să ajungi la magazin, să faci cumpărături, poți să îți plimbi câinele”, a explicat Vela.

Vezi și Unde și cum completezi declarația pe propria răspundere, dacă ai nevoie să ieși din casă. Nu ai nevoie de imprimantă și nici nu ești nevoit să o scrii de mână

Citește și: