Poveştile medievale spun că tinerii de rang înalt îşi curtau iubitele trimiţându-le câte un canar închis într-o colivie de aur. Dar colivia preţioasă reprezenta doar o zecime din preţul plătit pentru pasărea cântătoare. În Europa acelor timpuri, doar călugării se ocupau de creşterea şi înmulţirea canarilor în captivitate. Devenise o afacere înfloritoare, iar păsările femele erau atât de preţioase, încât pierderea sau vânzarea uneia dintre ele putea să îi aducă moartea călugărului vinovat. Mit sau adevăr, cert este că faimoasele păsări erau extrem de valoroase. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, iar preţul unui canar cântător variază în jurul sumei de 100 de lei.
Canarii, păsări temătoare şi plăpânde
Crescătorii spun că micuţele păsări sunt cele mai puţin pretenţioase, dintre toate păsările de colivie. Dar trebuie să ştii că sunt păsări sensibile şi delicate, astfel că trebuie să cunoşti bine condiţiile de îngrijire, înainte de a le adopta. Se mai spune şi că sunt păsări solitare, iar masculii se simt destul de bine singuri. Cu toate acestea, cunoscătorii recomandă totuşi să iei o pereche sau doi, trei masculi, să facă faţă singurătăţii în perioadele lungi în care nu eşti acasă. În fiecare zi, ar fi bine să îi laşi să zboare liberi prin casă, pentru că nu au obiceiul papagalilor să strice şi să roadă.
Cum amenajezi colivia
Cumpără o colivie spaţioasă şi adaugă înăuntru bare din lemn. Alege un loc adăpostit şi călduros în casă, aproape de o fereastră, de preferat în camera de zi. Este foarte important pentru orice pasăre să vadă soarele răsărind şi să se bucure de lumină. Bucătăria nu este recomandată păsărilor de colivie din cauza aburilor. Cutiuţele pentru mâncare şi apă trebuie curăţate zilnic, la fel şi colivia. Hrana constă în special în seminţe de glanţ şi de rapiţă, legume rase precum morcov, ţelină şi pătrunjel, bucăţi de mere, pere sau prune. Odată la câteva zile, este indicat să îi oferi gălbenuş de ou fiert, păpădie şi salată verde. Pe lângă hrană, canarul are nevoie și de libertate în fiecare zi, să zboare cât de puțin prin casă sau prin balcon. Mișcarea este esențială pentru sănătatea lui.
Ştiai că…
… femela canar cântă foarte puţin şi nu are trilurile melodioase ale masculului?
… în timp ce cântă, canarul mascul ţine ciocul aproape închis, îşi umflă guşa şi penele de pe cap?
… micul canar face parte din familia cintezelor, iar canarii roşii au fost obţinuţi prin împerecherea unor canari galbeni cu cinteze roşii?
… de curând, au fost obţinute specii de canari moţaţi, cu ciuf în frunte, şi canari cu pene franjurate?
- Specii de păsări din România – vezi care sunt cele mai cunoscute specii de păsări din țara noastră!
- Dacă ești pasionat de păsări, poți citi mai multe despre cum arată, unde trăiesc și diverse curiozități despre rândunica, turturica, mierla sau sticletele.
sursa foto: 123rf.com