De la acarieni și mucegaiuri, până la vaporii degajați de unele chimicale pe care le folosim frecvent (soluții de curățat suprafețe, detergenți) și de mobilă și covoare, pentru fabricarea cărora se folosesc substanțe cu potențial toxic, toate se regăsesc în aerul pe care îl respirăm în interior. Partea cea mai complicată este că nu există nimic care să avertizeze asupra acestei probleme, cu excepția simțului olfactiv (slab dezvoltat la om) și asupra simptomelor pe care alergenii și toxinele le pot declanșa – de la probleme respiratorii (inclusiv astm), la oboseală și somnolență sau chiar probleme digestive. Există, însă, soluții simple care pot îmbunătăți substanțial calitatea aerului din interior. 

Folosește sisteme de curățare a aerului

Indiferent dacă suferi sau nu de alergii, un purificator aer curăță activ și continuu aerul din casă. Este indicat să-l folosești în zonele cu activitate intensă din casă, pentru că poate elimina toți alergenii și toate substanțele iritante și dăunătoare din aer. Aceste dispozitive sunt dotate cu sisteme complexe de tipul filtrelor HEPA, al funcțiilor de ionizare, al lămpilor UV-C bactericide, al filtrelor de carbon. Se dovedesc eficiente și pentru particulele de praf, fum, dar și pentru eliminarea mirosurilor degajate în timpul gătitului. 

Un purificator pentru aer se dovedește extrem de util în cazul în care în casă se fumează, există un animal de companie sau locuiești în zone urbane, unde există șantiere de construcții ori ferestrele sunt îndreptate spre o stradă circulată. 

Schimbă periodic filtrele aparatelor de aer condiționat 

Schimbarea sau curățarea periodică a filtrelor de aer face parte din instrucțiunile de bază pentru folosirea eficientă a acestor aparate. Dar, în funcție de cât de intens sunt utilizate, precum și de condițiile generale de mediu, este util și benefic pentru calitatea aerului din casă să faci asta mult mai des. Ține cont că aparatele de aer condiționat trebuie curățate fie că sunt folosite pentru răcirea sau încălzirea aerului. Filtrele electrostatice curate sunt garanția că praful și alți iritanți transportați prin aer sunt captați și nu sunt recirculați în casă.

Atunci când faci aceste operațiuni, este important să fie curățate și canalele pentru admisia aerului, la fel de des și la fel de riguros. 

Investește timp într-o curățenie riguroasă

O casă curată este o casă sănătoasă. Curățenia din casă are câteva detalii simple pe care ar trebui să le iei în calcul. Pe de o parte, aspirarea periodică a covoarelor, cu aparate de putere ridicată, cu filtre HEPA, pentru a reduce praful, pe de alta, curățarea pardoselilor cu soluții cât mai naturale, care să nu permită împrăștierea prafurilor în aer. O casă curată înseamnă absența mucegaiurilor și a părului de la animale. 

Curățarea regulată a lenjeriei de pat, a draperiilor și a altor obiecte care tind să atragă alergeni și alegerea unor tipuri de saltele care să prevină acumularea de alergeni sunt ale soluții eficiente.

Aerisește periodic

Împrospătarea și ventilarea corectă a aerului din casă este un alt amănunt care trebuie luat în calcul și care trebuie făcut în fiecare zi din an, indiferent de temperatura de afară. Aerisirea nu se face oricum. În zilele foarte calde, aerul din casă se împrospătează dimineața devreme și noaptea, când gradul de poluare este mai redus. În sezonul rece, ideal este să deschizi ferestrele de două-trei ori pe zi, la intervale scurte de timp. Este bine să știi că aerul curat se încălzește mai repede decât cel cu o concentrație crescută de dioxid de carbon. 

Aerisirea corectă se face doar atunci când se simt curenți circulând prin casă, pentru că doar așa se primenește cu adevărat tot aerul din casă. 

Elimină sursele de noxe

Sunt gesturi simple, care trebuie să intre în rutina ta și care vor aduce o reală îmbunătățire a calității aerului din casă, astfel:

  • toate recipientele care conțin soluții pentru curățat sau detergenți trebuie bine închise; 
  • evită să folosești sisteme pentru parfumarea aerului în casă, pentru că sunt, de cele mai multe ori, doar chimicale cu efect alergen; 
  • elimină umezeala, pentru că este mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiurilor; 
  • ai grijă ca arzătoarele plitei din bucătărie să funcționeze corect, pentru că, în caz contrar, vor polua intens aerul din casă; 
  • folosește o hotă de calitate și utilizeaz-o când gătești, dar și pentru a diminua umiditatea din casă; 
  • plantele sunt o cale naturală de purificare a aerului, dar, ca să fie cu adevărat eficiente, trebuie să fie sănătoase, iar solul din ghivecele lor fără nici o urmă de mucegai.

Menținerea aerului cât mai pur în interior este o necesitate cu atât mai mult cu cât este verificat faptul că ne petrecem cea mai mare parte din timp în interior și, în consecință, respiram aerul din încăperile în care stăm. 

Sursa foto: unsplash.com/

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Alecoair