Florile calelor sunt de o eleganţă desăvârşită, rivalizând cu faimoşii crini imperiali sau cu trandafirii. Nu de puţine ori, calele sunt preferate pentru aranjamentele florale destinate unor evenimente culturale de excepţie.

Floarea Evei îi mai spun cei care o iubesc, pentru că o veche legendă povesteşte că sute de cale albe răsăreau în calea Evei pe când pleca plângând din Rai. Cala este cu adevărat deosebită, frunzele de un verde strălucitor sunt la fel de elegante ca şi florile, iar petalele capătă nuanţe surprinzătoare, pe lângă albul imaculat cu care ne-am obişnuit. Soiurile pitice potrivite pentru ghiveci pot fi portocalii, roşii, trandafirii, galbene sau aproape negre. Spectaculos este soiul denumit Picasso, florile având margini crem-galbene, stropite în interior cu un mov închis, aproape negru.

Răcoare şi umbră

Calele sunt uşor de cultivat la ghiveci. Trebuie doar să ţii cont că nu suportă soarele şi că au nevoie frecvent de apă. Solul trebuie să fie gras, îmbogăţit cu o mână de nisip, ca să permită apei să se scurgă uşor. Este foarte important să amplasezi ghiveciul într-o cameră răcoroasă şi să nu laşi niciodată pământul să se usuce. Dacă o plantezi în grădină, va fi fericită la umbra unui copac şi poţi acoperi pământul din jurul ei cu pietre decorative, să se păstreze mai bine umezeala.

Aerul cald şi uscat dăunează plantei şi ofileşte florile mult mai devreme.

Calele au nevoie de odihnă peste iarnă

Cala înfloreşte încontinuu timp de aproape două luni, iar toamna este o perioadă propice pentru frumoasele flori. După ce se ofilesc şi florile şi frunzele, udarea se reduce treptat pentru că planta are nevoie de o perioadă de repaus. Rizomii, rădăcinile groase aflate în pământ, se scot din ghiveci şi se lasă la uscat într-o cutie de carton. Dacă vrei să o înmulţeşti, poţi tăia bucăţi mari din rizomi pe care le poţi planta la începutul primăverii în ghivece noi.

Ţine minte că…

  • – plantarea calelor seamănă cu cea a gladiolelor, deci au nevoie în fiecare an de pământ nou şi hrănitor;
  • – trebuie să adaugi fertilizator universal în apa de udat, o dată la două săptămâni, când apar primii boboci de flori;
  • – frunzele trebuie tăiate numai când se îngălbenesc, altfel planta nu va mai face flori bogate în anul următor;
  • – în ghivece, calele pot trăi până la trei ani.

credit foto: 123rf.com