Sigur că da, câinii zâmbesc, câinii pot fi fericiți și au o expresie anume care seamănă cu zâmbetul. Câinii au o structură a creierului similară cu cea a omului, ca atare pot avea același sentimente primare ca și noi.

Emoțiile sunt un răspuns la stimulii din exterior, declanșate atât de activitatea neuronală, dar și de cea hormonală. Atât la om, cât și la câine, producția de oxitocină, hormonul fericirii cum îl numesc cercetătorii, crește pe măsură ce primește afecțiune.

Studiile au demonstrat că și câinii zâmbesc, și ei se bucură atunci când sunt mângâiați și încurajați cu vorbe blânde de către stăpânii lor. Nu este de mirare că ne dau impresia că zâmbesc, au o privire mai veselă și relaxată și mulți dintre ei capătă aceea expresie ghidușă care arată că ar vrea să zâmbească sau să râdă de fericire.

Sigur că mai avem multe de aflat despre sentimentele și emoțiile câinilor, dar în mod cert poate fi făcută o paralelă cu sentimentele oamenilor, doar că micile patrupede au cu totul alte moduri de a ni le arăta.

Câinii zâmbesc? Cum este posibil?

Fiecare rasă are particularitățile ei, unii câini au un bot mai ascuțit, alții mai rotund, alții mai pătrățos. Anumite trăsături ale botului te pot induce în eroare să crezi că ei zâmbesc tot timpul. Dar știm că nu este așa.

Câinii zâmbesc doar atunci când sunt cu adevărat relaxați, când au mare încredere în omul de lângă ei și petrec timp cu el, ceea ce îi face fericiți. Când zâmbesc, ochii lor se pot îngusta, urechile se lasă ușor pe spate, se relaxează și este posibil ca botul să se lase puțin la colțuri.

Dar nu trebuie să confunzi cu un zâmbet, rânjetul prin care câinele își arată colții. Acesta este un semnal de avertisment că animalul este nervos și că este posibil să latre și să muște, dacă te duci spre el.

Câinii pot recunoaște zâmbetul oamenilor

Mulți specialiști consideră că și câinii pot zâmbi ca noi, dar și mai important este că pot recunoaște un zâmbet. Au fost efectuate mai multe teste cu diverse rase, în care câinilor li s-au arătat poze cu oameni furioși și cu oameni care zâmbeau.

Majoritatea câinilor a fost mai tolerantă cu persoanele zâmbitoare, iar la vederea persoanelor furioase câinii au intrat în alertă și au devenit ușor nervoși.

Când și cum râd câinii

Este interesant un studiu al etologului Patricia Simonet de la Universitatea din Nevada care a înregistrat mai mulți câini în timp ce se întâlneau în parc, la joacă, împreună cu tovarășii lor patrupezi. Ea a studiat câteva zeci de câini în momentele de fericire maximă, când sunt eliberați din lese și aleargă spre prietenii lor, și a constatat că scot niște sunete deosebite.

Un soi de gâfâit pronunțat, dar cu totul altfel decât atunci când aleargă pe lângă stăpâni. Patricia Simonet consideră că și câinii râd fericiți când sunt scoși la joacă, doar că scot niște sunete pe care noi nu le percepem.

foto: Shutterstock