Durata de viață este un subiect fascinant pentru biologi și este încă un subiect intens cercetat, pentru că nu cunoaștem toate mecanismele care ajută anumite mamifere sau omul să trăiască zeci de ani. Dar de ce stau invers lucrurile pentru câinii de talie mică?

Teoria general acceptată este că mamiferele, cu cât sunt mai mari, cu atât au un metabolism mai lent, deci se dezvoltă mai greu, ajung mai târziu la bătrânețe și trăiesc mai mult. Rozătoarele, păsările mici, peștii mici trăiesc doar câțiva ani și poate nici atât.

În cazul câinilor, relația dintre înălțime și durata vieții pare să fie inversă. Câinii de talie mare cresc mai repede, decât cei mici, și au un ritm accelerat de îmbătrânire. În general, câinii mari bine îngrijiți și sănătoși trăiesc în medie 8 – 9 ani, iar rasele mai mici trăiesc în medie 12 – 13 ani.

Câinii de talie mică, mai rezistenți!

Explicația este destul de tristă! Majoritatea raselor canine au fost obținute prin diverse încrucișări pentru a obține animale mai frumoase sau mai docile, dar sănătatea lor a rămas întotdeauna pe locul doi. Spre exemplu, boxerii sunt câini mari, puternici, inteligenți și ușor de dresat, dar sănătatea nu este punctul lor forte. Această rasă prezintă un risc crescut de a face cancer în a doua parte a vieții, ceea ce le scurtează semnificativ durata de viață.

Un amplu studiu american, care a adunat date despre câini din 74 de rase a încercat să răspundă acestei dileme. În concluzie, autorii studiului susțin că rasele mari trăiesc mai puțin deoarece (1) organismul lor îmbătrânește mai repede și (2) sunt mai expuse pericolelor în libertate.

Greutatea câinilor, un aspect controversat

O altă concluzie uimitoare la care au ajuns specialiștii acestui studiu este aceea că orice creștere în greutate a câinilor scade speranța de viață, iar câinii de talie mare se îmbolnăvesc mai ușor de cancer, decât câinii de talie mică.

Dacă un câine este mai greu cu aproape 2 kilograme, acesta va trăi mai puțin cu o lună, notează specialiștii, după ce au analizat fișele medicale a 56.000 de câini din cele 74 de rase.

Cauzele sunt necunoscute încă și mai este nevoie de studii în acest domeniu. Nu este exclus să se descopere pe viitor că rasele mari suferă mai multe mutații potențial cancerigene, decât rasele mici. Genetica patrupedelor și conceperea de noi rase nu este lipsită de riscuri și… dureri.

sursa foto: 123rf.com