Câinele bolnav de râie are mult de suferit, iar boala poate să infesteze toată familia, dacă nu ești atentă și nu iei măsuri din timp.
Râia sau scabia, cum mai este numită de medicii veterinari, este dată de niște paraziți din familia acarienilor, care colonizează pielea și ajung să producă răni adânci, dacă nu sunt distruși la timp.
Trebuie să știi că animalul tău poate lua ușor acești paraziți de la un alt câine bolnav de râie, de la pisici, de la vaci sau oi sau pur și simplu din iarbă, dacă se așază într-un loc unde au fost anterior animale bolnave.
Din păcate acești paraziți rezistă și în iarbă sau pe pământ timp de aproape o săptămână, în perioadele calde și ploioase ale primăverii. Iar dacă ai un animal cu probleme de sănătate, cu o imunitate mai scăzută, se îmbolnăvește mult mai ușor.
Cum îți dai seama dacă ai câinele bolnav de râie
Primul semn este mâncărimea puternică, iar câinele va începe să se scarpine foarte puternic în anumite zone, mai ales pe burtă sau în jurul cozii.
Paraziții râiei preferă să se răspândească pe cap, pe bot, pe piept și pe burtă, dar mai ales în zona caldă și mai umedă din partea anterioară a corpului. Aici trebuie să controlezi cu atenție pielea câinelui.
Mâncărimea apare la 10 – 15 zile de la incubație și devine tot mai puternică de la o săptămână la alta. Pielea se înroșește, apoi apar scuame, cojițe, începe să cadă blana și câinele se scarpină sau se mușcă atât de tare că începe să își facă răni. Ideal ar fi să nu se ajungă deloc în această fază și să descoperi din timp dacă suferă de râie.
Cum se tratează râia acasă!
Trebuie să ajungi de urgență la medicul veterinar și să primești tratamentul adecvat, în funcție de gravitatea infecției. Cele mai utilizate soluții sunt cele pe bază de ivermectină sau doramectină, dar acestea se diluează și ai nevoie de recomandarea medicului să știi cum să le prepari acasă.
Cele două substanțe sunt f puternice și toxice și pot provoca probleme mari de sănătate, dacă nu respecți indicațiile medicului veterinar.
Local, pe leziunile provocate de râie, trebuie să aplici unguente speciale sau ulei de măsline curat, extravirgin, precum și ulei de eucalipt sau orice alt ulei mentolat, care să atenueze senzația puternică de mâncărime.
Curățenia este esențială. Aruncă așternuturile și pernuțele pe care dormea câinele. Cumpără altele noi și spală-le frecvent la peste 70 de grade, cu un detergent puternic. Aspiră foarte des în casă și mai ales în camera în care stă câinele. Spațiul trebuie să fie curat, aerisit și uscat, bine luminat și cald. Acarienilor nu le plac suprafețele uscate și luminoase și vei reuși să scapi de ei mai repede.
sursa foto: 123rf.com