Ciocolata și cacaua tot mai rare
Producătorii de cacao sunt îngrijorați de temperaturile ridicate din ultimii ani și de furtunile care devastează recoltele. Ei estimează că producția de cacao scade simțitor, aproape cu un milion de tone mai puțin în fiecare an, astfel că foarte curând va deveni un condiment rar și extrem de scump. Iar ciocolata fără cacao autentică nu mai e ciocolată!
Ceaiul, grav afectat de clima în schimbare
Și producătorii de ceai se confruntă cu probleme masive încă de pe acum. Seceta, insectele și calitatea slabă a frunzelor au început deja să ducă la descreștere a producției. Pe viitor, situația va fi și mai gravă, dacă nu se iau măsuri de protecție.
Mierea autentică este deja rară
Albinele sunt în declin masiv, iar acest lucru este prea puțin conștientizat de marea masă a populației. Pesticidele sunt principalul dușman al micilor insecte atât de folositoare, pe care intervenția agresivă a omului le-a distrus treptat. Distrugerea habitatului natural, a plantelor pline de flori și nectar, în favoarea cerealelor și a copacilor de folosință industrială, a dus la declinul accelerat al albinelor. Nimeni nu mai poate știi azi dacă a cumpărat un borcan de miere autentică sau o miere falsificată și înmulțită cu ceaiuri și zahăr.
Fructele de livadă, în top alimente care vor dispărea
Caisele, piersicile, cireșele, vișinele și alte fructe suculente și parfumate de vară nu vor mai exista pe viitor așa cum le știm noi din grădina bunicilor. Se vor cultiva în sistem industrial, precum roșiile, în containere, în sere și vor avea un gust și o aromă atât de diferită că nu le vom mai recunoaște. Pe de altă parte, iernile prea umede sau verile toride au dus deja la o calitate mult mai slabă a fructelor.
Siropul de arțar
Din cauza zăpezilor mult mai slabe din ultimele două decenii, artarii cu seva dulce din care se extrage siropul nu mai produc la fel de mult ca înainte. Siropul dulce ca mierea este deosebit de apreciat în Canada și America, dar producția a scăzut deja considerabil. Perioada de recoltare a siropului este acum mult mai scurtă, iar producătorii estimează că peste aproximativ 80 de ani siropul de arțar va deveni o delicatesă rară.
Culturile de cafea
De câțiva ani producția de cafea este tot mai slabă. Peste 50% din culturile de arbori de cafea vor dispărea până în anul 2050 din cauza secetei, a bolilor și ciupercilor care afectează acești copaci, dar mai ales din cauza intervenției brutale a omului care a schimbat mediul lor natural. Pe viitor, prețul cafelei pe care azi și-o permite oricine va fi mult mai ridicat, iar aroma și calitățile ei se vor diminua.
Arahidele și untul de arahide
Plantele care produc delicioasele arahide sunt destul de sensibile și greu de cultivat. Ele au nevoie de anumite condiții de umiditate și căldură, care încep să se piardă în ultima vreme. Dacă azi un american consumă în medie 1,5 kg de unt de arahide pe an, pe viitor va fi o delicatesă și se va găsi tot mai greu pe rafturile magazinelor.
foto: 123rf.com