Un cadou trebuie să aducă bucurie și să vină în întâmpinarea unei dorințe. De multe ori, însă, este foarte greu să alegem cadouri inspirate, dacă nu cunoaștem prea bine preferințele și dorințele aniversatului. De multe ori mai avem și problema… ”ce aș putea să îi ofer eu când ea/el are de toate!”

Românii au tendința să cumpere cadouri foarte scumpe soțiilor și soților, fraților sau copiilor. Când este vorba de cineva din familie, știm bine ce are nevoie, ce îi lipsește sau ce își mai dorește. Dar când este vorba de rude prin alianță, de colegi de muncă sau de prieteni, alegerea este mai grea. 

Iată cum să alegi darurile potrivite, dacă nu cunoști bine preferințele aniversatului, dar și cum să te ferești de cadourile nepotrivite. Ți-am pregătit și o listă de cadouri care nu se oferă niciodată pentru că riscă să transmită un mesaj greșit despre intențiile tale.

Cum poți alege cadourile cele mai potrivite

Iată câteva sfaturi de bun simț care te ajută să alegi un cadou potrivit pentru orice aniversare:

– ține de cont de preferințele persoanei în cauză

– ține cont de pasiunile ei sau de cariera ei

– alege daruri cu semnificație neutră (obiecte decorative stilizate, flori, șampanie, ciocolată scumpă)

– ține cont de vârstă și de gradul de rudenie

– oferă un obiect care spune ceva despre tine și care să îi amintească cu drag de tine

– oferă un obiect care să amintească de o experiență comună

Cum se oferă cadourile în mod elegant

Felul în care pregătești cadoul și îl oferi spune foarte multe despre tine și despre educația ta. Cadoul nu se oferă niciodată în pungi de plastic sau cu prețul afișat. Orice cadou trebuie împachetat în hârtie elegantă, prețul trebuie șters și, dacă are un ambalaj de plastic nepotrivit, acesta trebuie înlăturat.

Fiecare dar trebuie însoțit de un bilet sau de o mică felicitare scrisă de mână prin care transmiți ”La mulți ani!” și totodată câteva gânduri bune. Cadoul trebuie oferit cu ambele mâini sau cu mâna dreaptă, cu un zâmbet sincer și cordial.

Persoana care primește cadoul trebuie, de asemenea, să îl primească cu ambele mâini sau cu mâna dreaptă și să răspundă cu amabilitate. Cadoul se deschide imediat după ce este primit și se exprimă mulțumirile și încântarea față de obiect. Mai mult decât atât, este frumos să menționezi cum vei folosi cadoul respectiv, să cauți un loc în casă pentru el sau să asiguri persoana care l-a cumpărat că îl vei purta cu plăcere. Chiar dacă nu îți place cadoul, trebuie să mulțumești pentru el și să recompensezi efortul celui care l-a cumpărat cu câteva cuvinte amabile.  

Diverse cadouri care NU se oferă niciodată

Multe obiecte care nu se pot oferi sunt legate de superstiții, dar altele sunt legate de regulile bunului simț. Spre exemplu, nu se oferă niciodată oglinzi sau batiste. Ambele au conotație negativă. Oglinda se spune că poate aduce o schimbare nefericită în viața persoanei care o primește, iar batistele sunt simbolice pentru lacrimi și durere.

Iată ce cadouri nu sunt recomandate pentru doamne și domnișoare, domni, prieteni sau socri.

Doamne și domnișoare: săpunuri, geluri de duș, parfumuri (cu excepția cazului în care știi care este parfumul preferat), batiste, mănuși, pijamale, papuci de casă, lenjerie intimă, crème de îngrijire personală, alcool tare, obiecte ascuțite, tigăi și oale, ustensile de bucătărie, prosoape de bucătărie, bijuterii cu opal (este o piatră care aduce ghinion).

Domni: cosmetice de îngrijire personală, parfumuri, obiecte ascuțite, cuțite, lenjerie intimă, papuci de casă, pijamale, mănuși, batiste, portofel gol (se oferă cu o monedă simbolică înăuntru).

Prieteni: oglinzi, obiecte ascuțite (se spune că pot strica prietenia), lenjerie intimă, ceasuri, daruri foarte scumpe care îi obligă să se revanșeze.

Socrii: alcool tare, obiecte de lenjerie intimă, pijamale, obiecte de bucătărie, crème si loțiuni, șampon sau gel de duș, cuțite, obiecte ascuțite, oglinzi, încălțăminte, papuci.

Este recomandat să eviți obiectele prea ieftine, ca din bazar, cu care te faci de râs la orice aniversare. Dar nici cadourile foarte scumpe nu sunt recomandate, deoarece persoana care le primește se va simți obligată să se revanșeze și, poate, situația ei materială nu îi permite.

Alte tipuri de cadouri nepotrivite pe care este bine să le eviți

 • Animale de companie
 • Cărți siropoase
 • Cadouri primite de tine, care nu ți-au plăcut
 • Bani
 • Haine nepotrivite
 • Magneți de frigider
 • Suveniruri ieftine
 • Parfumuri de cameră
 • Vopsea de păr
 • Cântar
 • șosete, tricouri, pijamale.