Cactușii crescuți la ghiveci nu sunt deloc pretențioși. Se mulțumesc cu puțin pământ și apă și câteva ore de soare în fiecare zi. Dar, dacă vrei să înflorească, trebuie să cunoști câteva secrete despre îngrijirea lor, pe care toți cultivatorii de elită le respectă. Unii au nevoie de zeci de ani pentru a produce prima floare, iar alții nu înfloresc deloc, dacă nu primesc lumina, fertilizatorii sau apa de care au nevoie. Spre exemplu, cactușii sub formă de coloană încep să înflorească după 30 de ani, iar cactușii de formă tubulară, precum genul Echinocereus sau Echinopsis, au și ei nevoie de aproximativ 5 ani pentru a înflori. În schimb, cactușii pitici și rotunzi, cei mai potriviți pentru ghivece, precum genul Mammilaria sau Rebutia, pot înflori în fiecare vară.

Lumina și temperatura sunt esențiale pentru înflorire

45690220_m

Cei mai mulți cactuși înfloresc din luna mai până în lunile iulie-august. La sfârșit de primăvară, au nevoie de soare cel puțin 4 ore în fiecare dimineață pentru a se forma mugurii florali. De aceea, ghivecele cu cactuși trebuie găzduite la o fereastră orientată spre soare sau într-un balcon bine aerisit și luminat. Fără soare, niciun cactus nu poate înflori. În plus, noaptea trebuie să stea la răcoare, pentru că diferențele de temperatură dintre zi și noapte stimulează înflorirea. Trebuie udați regulat, lăsând pământul să se usuce bine între două udări, și trebuie fertilizați cu o soluție solubilă specială pentru cactuși, bogată în fosfor, dar săracă în potasiu. Pământul de care au nevoie trebuie să fie îmbogățit cu nisip curat, praf de cărămidă și perlit, astfel încât apa să se scurgă imediat prin găurile ghiveciului.

Cum ”păcălești” cactușii să înflorească în fiecare vară

După ce se încheie perioada de înflorire, toamna se răresc udările treptat, iar, din luna noiembrie, cactușii trebuie mutați într-un spațiu rece și întunecat. Peste iarnă se umezește pământul doar o dată pe lună, iar temperatura trebuie să rămână scăzută și constantă. Fără apă și fără soare, cactușii se vor usca puțin și vor intra într-o stare de ”somnolență” care îi ajută, primăvara viitoare, să producă din nou flori.

Iată câteva dintre cactușii care au cele mai frumoase flori în fiecare vară

  • Astrophytum
  • Coryphanthas
  • Echinocereus
  • Echinopsis
  • Mammillarias
  • Gymnocalycium

sursa foto: 123rf.com