CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ai putea spune că busuiocul roșu este mai degrabă mov și ca orice plantă cu pigmenți de un roșu închis spre mov, conține mai mulți antioxidanți și mai multe vitamine decât cele verzi. Busuiocul acesta colorat intens este bun de cultivat și la ghiveci, și în grădină, iar dacă are pământ bun și spațiu se dezvoltă ca o tufă frumoasă și bogată în frunze.

Culoare și parfum

Nu doar că este mai aromat decât busuiocul verde, dar busuiocul roșu are și flori mai frumoase, de culoare roz, și mai parfumate. De asemenea, codițele frunzelor și tulpina sunt rozalii. Când înflorește, emană un parfum foarte plăcut, așa că merită să îl cultivi în jardinieră, la geamul bucătăriei, pentru culoarea lui deosebită și pentru parfum.

Când și cum se cultivă busuiocul roșu

De obicei, se cultivă în lunile mai și iunie din semințe semănate direct în sol. Dar poate fi cultivat și spre sfârșitul verii, la ghiveci, dacă îl ții într-un loc bine luminat, cu soare dimineața devreme. Dacă găsești busuiocul roșu de vânzare la ghiveci, nu ezita să cumperi. O să îți placă în mod deosebit această plantă.

La curte, o poți cultiva lângă tomate, ardei și vinete, deoarece aroma ei alungă musculițele albe. Dacă rupi regulat inflorescențele pe timpul verii, planta va face mai multe frunze proaspete și fragede, bune pentru salate și sosuri.

Cum se folosește busuiocul roșu

Poți să folosești frunzele fragede de busuioc movuliu la sosurile pentru pizza sau la paste, la tocănițele cu carne mai grasă, dar și la vinurile aromatice sau la oțetul aromat pe care îl faci singură acasă. În preparatele care se fierb sau se coc, busuiocul trebuie adăugat la final de tot, deoarece frunzele lui delicate se fierb foarte repede.

Busuiocul roșu se folosește și la ceaiuri și decocturi, fiind cunoscut pentru proprietățile lui antioxidante, revitalizante și calmante, mai ales pentru afecțiunile stomacului. Dar ceaiurile și preparatele din busuioc sunt recomandate și pentru răceli și gripe, pentru afecțiunile respiratorii sau pentru apetit scăzut. Busuiocul roșu este recomandat în special pentru tenul acneic sub formă de băi călduțe de două, trei ori pe săptămână.