Urmărește ce fel de buruieni cresc în grădina ta și cât de viguroase sunt, ca să îți dai seama cât de bun este pământul, fără să mai faci teste complicate de laborator. Dacă apare în grădina, primăvara devreme, loboda și se înmulțește rapid înseamnă că ai un sol gras și echilibrat din punct de vedere al concentrației de minerale și nutrienți. Cu cât loboda crește mai mare, cu atât solul tău este mai fertil și poate fi folosit pentru legume sau culturi pretențioase. De asemenea, albăstrelele și scaieții indică și ele un sol bogat, potrivit pentru cultivarea legumelor de tot felul. În schimb, margaretele și mușețelul indică un pământ sărac în substanțe nutrivite și trebuie să adaugi compost peste iarnă.

cicoare

Cicoare

Cicoarea este indicatorul unui sol compact, sărac și greu de drenat, ceea ce îți arată că trebuie săpat în adâncime cu mijloace mecanice și trebuie îmbogățit cu gunoi de grajd și nisip. Substanțele hrănitoare din sol se găsesc la suprafață, concentrația lor scăzând în adâncime. Un sol fertil conține un procent echilibrat de azot, care ajută la creșterea frunzelor, fosfor, important pentru dezvoltarea rădăcinilor și a florilor, și potasiu, care dă rezistență plantelor pe timp de secetă.

Păpădia crește în sol acid

Florile galbene de păpădie, panseluțele sălbatice, urzicile sau măcrișul sunt plante iubitoare de sol acid. Cu cât cresc mai multe în grădina ta, cu atât înseamnă că ai un sol cu un pH acid, propice pentru afine și zmeură, pentru vița de vie sau pentru flori acidofile precum hortensiile, azalea și rododendronul. Și cartofii se dezvoltă foarte bine în sol ușor acid, precum și căpșunii.

macris

Măcriș

Dacă, totuși, plantele cresc greu și nu au rod, înseamnă că aciditatea solului este ridicată, iar legumele tale nu reușesc să absoarbă mineralele esențiale. În acest caz, poți adăuga calcar la suprafața solului și trebuie să sapi adânc pentru a afâna pământul.

Solul alcalin, dificil pentru legume

Dacă prin curtea ta crește adesea ciumăfaia, scânteiuța sau opaița roșie, înseamnă că ai un sol alcalin. Acesta este potrivit pentru varză și conopidă, pentru crizanteme sau pentru mușcate. Cu toate acestea, solul alcalin nu este iubit de legume și flori. Majoritatea preferă solurile neutre și ușor acide.

ciumafaie

Ciumăfaie

Dacă solul tău este alcalin și plantele se dezvoltă greu, este bine să adaugi compost sau material organic acid precum frunze de conifer, rumeguș sau sulf natural extras din porumb.

Metoda veche pentru determinarea acidității

Într-un borcan curat din sticlă pune un pumn de pământ din grădină și adaugă o ceașcă de oțet din vin. Dacă pământul sfârâie și apar bule de aer, înseamnă că pământul este alcalin. Dacă nu apare nicio reacție, încearcă să determini aciditatea solului. Ia un pumn de pământ, amestecă-l cu o jumătate de ceașcă de apă distilată și adaugă jumătate de ceașcă de bircarbonat de sodiu. Dacă apar bule de aer, înseamnă că este un sol acid.

sursa foto: 123rf.com