Imortelele, flori uscate pentru iarnă

Petalele lor aspre și uscate, dispuse în rozetă, capătă nuanțe delicate de auriu, fiind deosebit de apreciate pentru rezistența lor în timp. Imortelele (Helichrysum arenarium) se usucă în buchete, așezate într-un spațiu bine aerisit, într-un vas înalt, fără apă. Este bine să le rupi frunzele verzi pentru că vor mucegăi. Singurele care rezistă în timp sunt florile. Trebuie să mai știi că uleiul esențial de imortele este folosit în diverse afecțiuni ale pielii.

Florile de paie

Sunt flori înrudite cu margaretele și provin din Australia. Numele lor științific este Xerochrysum bracteatum, de aceea nu trebuie confundate cu imortelele care au și proprietăți medicinale. Florile de paie sunt doar flori decorative, dar sunt deosebit de frumoase cu multitudinea lor de nuanțe calde de roșu, auriu, roz și ruginiu. Trebuie să le tai când florile abia încep să se deschidă, pentru că vor continua să crească și după ce au fost tăiate. Se usucă la soare, într-un spațiu lipsit de umiditate și curenți de aer.

Limonium, floarea cu iz de levănţică…

Planta puternic parfumată este, poate, cea mai cunoscută floare nemuritoare de pe meleagurile noastre. Taie florile înainte de a se deschide complet şi lasă-le la uscat câteva zile pe balcon. Buchetele movulii vor păstra o aromă discretă toată iarna. Grupate în ciucuri bogaţi în vârful tulpinilor, florile capătă nuanţe bogate de la mov, roz, alb până la galben şi crem.

Floarea lampion

Pe ramuri subţiri atârnă lampioane delicate, făcute parcă din aripile străvezii ale unui fluture portocaliu. Acestea sunt fructele florii lampion (physalis), bobiţe rotunde ascunse într-un înveliș aproape străveziu, ca hârtia cerată. Ele își păstrează culoarea portocalie mai multe săptămâni în șir, dar nu rezistă până anul viitor. Cu toate acestea, forma lor deosebită este potrivită pentru aranjamente florale din flori uscate care îți vor înveseli casa în zilele reci.