Află ce cumperi de fapt dacă alegi bijuterii placate cu aur sau bijuterii făcute din sârmă de aur. Care sunt de fapt mai valoroase și care sunt mai durabile!

Ține cont de faptul că bijuteriile din aur de 18k sau 14k sunt în realitate făcute cu aliaje de cupru, zinc sau argint pentru a fii mai rezistente. Aurul este un metal moale, iar bijuteriile nu ar rezista prea mult timp dacă ar fi făcute într-un procent mai mare de aur. S-ar zgâria și s-ar rupe mult mai ușor.   

Bijuterii placate cu aur. Cât aur conțin în realitate!

Cele mai multe bijuterii placate cu aur sunt destul de ieftine, dar sunt strălucitoare și au aspectul unor bijuterii de calitate. În realitate, ele conțin cel mai puțin aur dintre toate bijuteriile realizate din acest metal prețios.

Aceste bijuterii sunt de fapt realizate din cupru, alamă sau argint, după care sunt scufundate într-o baie cu soluție de galvanizare în care se află aur solid. Ionii de aur se depun într-un strat foarte subțire pe suprafața bijuteriilor din aliaje, oferindu-le un aspect deosebit.

Cu toate acestea, indiferent ce bijuterii placate cu aur îți cumperi, indiferent de prețul lor, cantitatea de aur este aproape infimă, de 0,5%. Așadar, prețul lor nu trebuie să fie mult mai mare decât al gablonțurilor.

Sârma de aur sau gold filled

Poate că ai găsit în comerț bijuterii din sârmă de aur, așa numitele bijuterii gold filled, după cum sunt denumite internațional. Acestea au un preț mai mare decât bijuteriile placate cu aur. De cele mai multe ori sunt realizate de bijutieri artizani și, pe lângă materialele în sine, prețul reflectă creativitatea și talentul bijutierului respectiv.

Sârma de aur este și ea la bază făcută din alte metale, cum ar zinc sau cupru. Sârma de zinc, spre exemplu, este apoi învelită în foițe subțiri de aur veritabil printr-un proces tehnologic mecanic. De obicei, sunt folosite două sau trei straturi de foițe din aur, astfel că procentul de aur din sârma respectivă trebuie să fie 5%, reglementat prin lege.

Cea mai valoroasă sârmă de aur este cea realizată la bază din argint. Procentul de aur este tot de 5%, iar combinația de argint cu aur este deosebită și se prelucrează bijuterii foarte fine și prețioase din acest aliaj. Sârma din argint cu aur poartă termenul internațional de gold vermeil.

În ceea ce privește prețul, dacă un gram de aur este la cursul BNR 276 de lei, iar un inel simplu de aur de 14k poate costa de la 400 – 500 de lei în sus, în funcție de finețea lucrăturii, un inel din sârmă de aur nu ar trebui să depășească 150 – 250 de lei, ținând cont de creativitatea artistului și de model.

Ce bijuterii sunt mai durabile

Bijuteriile gold filled sau bijuteriile placate cu aur pot înlocui bijuteriile din aur cu succes. Arată aproximativ la fel, pot fi realizate modele complexe și deosebit de frumoase, dar conțin foarte puțin aur. Ele trebuie să fie mult mai ieftine decât bijuteriile de 18k sau 14k.

Bijuteriile din sârmă de aur sunt mult mai rezistente în timp, iar stratul de aur de la suprafața sârmei poate dura ani de zile, dacă sunt întreținute corect. Cu toate acestea, sârma de aur nu este la fel de rezistentă ca o bijuterie de aur de 14k. Trebuie să ferești bijuteriile gold filled de lovituri, pentru că se vor deforma.  

Vezi şi curiozități despre aur – lucruri interesante și mai puțin știute!