Un studiu comandat de Organizația Mondială a Sănătății a demonstrat concert că bețișoarele parfumate au potențial cancerigen. Studiul s-a întins pe o perioadă de 12 ani, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că expunerea la fumul bețișoarelor, pe o perioadă lungă de timp, poate favoriza apariția cancerului în zona bucală și nazală, în laringe sau chiar la plămâni.

Fumul acestor bețișoare eliberează hidrocarburi și benzenuri cancerigene, despre care se știe azi cu certitudine că pot cauza modificări în structura ADN-ului, conducând la apariția unor forme grave de cancer. Conducătorul studiului, cercetătorul danez Jeppe Friborg, de la Statens Serum Institute din Copenhaga, susține că fumul bețișoarelor parfumate este la fel de periculos ca fumul de țigară. El recomandă ca pachetele de bețișoare să conțină aceleași avertismente privitoare la cancer, care sunt trecute acum obligatoriu pe pachetele de țigări.

Bețișoarele parfumate, prea puține beneficii

Medicii atrag atenția că fumul aromat al bețișoarelor are prea puține beneficii, în comparație cu pericolele la care ne expune. Este adevărat că alungă țânțarii și muștele, iar casa ta capătă arome plăcute de flori sau de vanilie.

Bețișoarele de calitate sunt, într-adevăr, realizate din lemn de santal sau din aloe, dar producătorii adaugă diverse substanțe toxice pentru a le face să ardă încet și să elibereze fumul parfumat. Un alt studiu realizat de cercetătorii americani arată că fumul acestor bețișoare este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate și pentru copii și poate favoriza apariția tumorilor pe creier și chiar leucemie.

Cum să îți parfumezi casa cât mai simplu

Folosește uleiuri esențiale naturale și un difuzor care încălzește uleiurile pentru a elibera parfumul.

Ferește-te să arzi orice rășină impregnată cu parfum, inclusiv tămâia. Fumul lor este periculos, dacă le folosești zilnic pentru o perioadă îndelungată. Este suficient doar să le încălzești pentru a simți aromele plăcute.

Aprinde bețișoarele parfumate foarte rar și deschide geamul larg, să nu stai prea mult timp în fum, oricât de plăcut mirositor ar fi.

sursa foto: 123rf.com