Prin anii 1920, când alcoolul este interzis în SUA, marii producători de bere se văd nevoiți să producă în cantități industriale berea fără alcool. Rețeta era cunoscută de ceva vreme, dar din cauza prohibiției, această bere începe să fie tot mai căutată și cumpărată.
Inițial, producția acestei beri este aceeași ca pentru berea alcoolizată. După ce este oprită fermentația, berea este pusă la fiert până se evaporă tot alcoolul și rămâne o concentrație cuprinsă între 0 – 0,5%.
O altă tehnică de eliminare a alcoolului implică filtrarea berii printr-o sită atât de fină că doar moleculele din apă și alcool pot trece prin ea. Dar este o metodă lentă, costisitoare și foarte puțin folosită pe scară industrială.
Cât de bună mai e berea fără alcool la final
Prin fierbere, toate ingredientele din bere își pierd gustul inițial. Se pierd și vitaminele pe care le conțin cerealele folosite, precum și substanțele benefice din drojdie. Pentru a compensa gustul și aroma pierdute, se adaugă dioxid de carbon și de cele mai multe ori un pic mai mult zahăr.
Alcoolul nu contribuie cu nimic la gustul berii, dar poate accentua notele dulci de malț sau notele amării de hamei. De aceea, berea cu alcool este mult mai gustoasă pentru cei care preferă această băutură.
Pe de altă parte, berea fără alcool capătă un gust ușor stătut sau metalic de la carbonul adăugat, ceea ce nu este pe placul multora. Astfel că s-au găsit soluții și se combină cu diverse sucuri de mere sau de morcovi sau cu limonadă.
Berea cu gust lămâie, dacă e făcută din ingrediente naturale, fără arome sintetice și prafuri adăugate, este deosebit de gustoasă și plină de energie pe caniculă. Este o bere de vară tot mai populară și solicitată la terase. Cu toate acestea, nu toate soiurile de bere cu lămâie sunt cu adevărat de calitate. Majoritatea sunt făcute cu mult zahăr (6%), cu mulți coloranți, cu ingrediente sintetice și devin adevărate bombe de calorii pentru organism.
Un nou studiu pune în lumină beneficiile
Departamentul de Prevenție și Medicină Sportivă al Universității Tehnice din Munchen a condus un studiu legate de berea fără alcool timp de 15 săptămâni, la care au participat diverși sportivi și studenți.
Ei au descoperit că acest tip de bere conține un procent ridicat de polifenoli care au rol antiinflamator și antioxidant. Conform studiului, polifenolii au ajutat la refacerea celulelor miocardului după efortul susținut depus de sportivi.
foto: 123rf.com