Becurile fluorescente, recunoscute ușor după forma lor spiralată, sunt considerate cele mai economice. Ele sunt concepute să consume cu 25% mai puțină energie electrică decât becurile vechi.

Dar ele funcționează pe baza unor substanțe periculoase pentru sănătate, care pot determina apariția cancerului și care afectează grav copiii și persoanele bolnave din cauza iradiațiilor pe care le produc.

Becurile fluorescente conțin mercur peste limitele admise

În medie, un bec fluorescent conține 5 g de mercur, dar, dacă se sparge într-o locuință obișnuită, concentrația de mercur devine de 20 de ori mai mare decât limita admisă.

Aceste becuri emit și radiații ultraviolete care afectează în numai câțiva ani dezvoltarea și sănătatea copiilor. Ele pot provoca afecțiuni cronice și cancere la persoanele cu o imunitate scăzută și pot afecta pe termen lung chiar și organismele viguroase.

Dacă sunt puse la mai puțin de 2 metri de locul în care obișnuiești să te odihnești, poți simți în câteva luni tot felul de manifestări ciudate precum migrene inexplicabile, anxietate, oboseală accentuată, incapacitate de concentrare și îți pot apărea pe piele mici erupții supărătoare.

Acesta este doar începutul pentru afecțiunile grave pe care le poți dobândi în timp din cauza acestor becuri.

Ce alte substanțe cancerigene mai conțin

Pe lângă mercur, care devine extrem de periculos în cazul în care spargi un astfel de bec, mai conțin fenoli, stiren și naftalină, care procoacă cancer de piele.

De asemenea, emit radiații ultraviolete și electromagnetice care pot produce transformări și denaturări la nivelul celulelor țesuturilor sănătoase, favorizând apariția cancerului.

Sunt foarte periculoase dacă se sparg în casă și, după ce se ard, trebuie duse la un centru special de reciclare care poate colecta substanțele toxice.

Este mult mai bine să te ferești de astfel de becuri, să le elimini din casă decât să îți bați capul cu reciclarea lor sau să te confrunți cu probleme grave de sănătate peste câțiva ani.

Becurile fluorescente nu mai sunt recomandate nici de Agenția Națională pentru Protecția Mediului din SUA care atrage atenția asupra pericolelor, în primul din cauza mercurului și a radiațiilor pe care le emit.