CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Băuturile energizante sunt foarte populare printre tineri. În sesiune, înaintea unei competiţii sportive sau în cluburi, unii le consumă fără măsură, alţii le combină cu alcool.

Se crede despre ele că nu au efecte nocive asupra sănătăţii şi că sunt inofensive în comparaţie cu băuturile tari. Realitatea, însă, este cu totul alta!

Energie, dar de scurtă durată

Băuturile carbogazoase energizante conţin în medie 80 mg de cafeină, cât o ceaşcă de cafea. Această substanţă alungă oboseala, stimulează atenţia şi concentrarea.

Dar ea acţionează asupra sistemului nervos, cu precădere asupra „sectorului” responsabil cu plăcerea şi emoţiile, astfel că poate da dependenţă, dacă este consumată frecvent.

Cafeina îţi dă energie, dar efectul ei nu durează mai mult de 90 de minute, după care senzaţia de oboseală revine mai accentuată.  

Taurină, doar după efort

Numele acestei substanţe inspiră forţă şi rezistenţă, o reclamă bună pentru băuturile energizante. Taurina este un acid pe care şi organismul uman îl produce. Se mai găseşte în carnea de peşte şi în cea de pasăre sau… în bila taurilor, de unde îi vine şi numele.

Organismul uman produce zilnic 100 mg de taurină, pe care o consumă când faci efort. O cutie de 330 ml de băutură energizantă are 1.000 mg, mai mult decât suficient pentru a suplini nevoia de taurină după efort.

Ca atare, această substanţă nu este nocivă, dar trebuie consumată moderat. În cantitate mare, poate afecta iremediabil ficatul şi rinichii.  

Băuturile energizante, rele pentru inimă

Consumul regulat de băuturi energizante are consecinţe nedorite asupra inimii. Cercetările în domeniu nu s-au încheiat, dar specialiştii ridică un semn de întrebare.

În cazul unui om sănătos, o cutie de suc energizant, din când în când, nu are efecte nedorite. Dar, dacă ai probleme cu inima şi tensiunea, trebuie să eviţi astfel de băuturi.

Cercetătorii americani au făcut un experiment şi au observat că, dacă bei zi de zi o cutie de suc energizant, timp de o săptămână, bătăile inimii devin neregulate şi de 10 ori mai intense.

Îmbunătăţesc performanţele fizice? Fals

În pofida credinţei populare, băuturile energizante nu vin în ajutorul sportivilor. Din contră: prea concentrate în zahăr şi acizi, ele împiedică buna hidratare a organismului şi scad rezistenţa la efort.

Cum spuneam, taurina este indicată după exerciţiile fizice, şi nu înaintea lor.

Băuturile dedicate sportivilor de performanţă nu au nimic în comun cu sucurile energizante din comerţ, ele conţin minerale, vitamine şi sucuri naturale din fructe.  

Periculoase, împreună cu alcoolul

Cafeina maschează efectele băuturilor tari, te face să crezi că poţi să bei mai mult fără să te îmbeţi. Unele persoane sunt convinse că se pot urca la volan, dacă au băut un suc energizant după câteva pahare de tărie.

Băuturile energizante sunt periculoase în combinaţie cu alcoolul, provoacă nervozitate, anxietate şi tulburări de percepţie, lucru de care tinerii, care le consumă în cluburi, nu sunt conştienţi. Pe durate mai lungi de timp, ele pot provoca dereglări ale digestiei, ale funcţiei hepatice şi chiar ciroză.

foto: Shutterstock