Multe gospodine apelează la balsamul de rufe, în primul rând pentru că este foarte concentrat și parfumat și elimină mirosurile grele de alcool, de transpirație sau de tutun. În plus, hainele sunt mai moi, mai delicate și se calcă mai ușor.

De dragul acestor calități, multe femei pun prea mult balsam în mașina de spălat, să aibă rufe cât mai pufoase și frumos mirositoare, dar există și efecte adverse.

Ce conține de fapt balsamul?

Oricât ar fi de catifelat și parfumat, trebuie să ții cont de faptul că balsamul de rufe este un amalgam de substanțe chimice, multe dintre ele toxice. Nimic nu este natural și inofensiv în structura lui chimică. Alcoolul benzilic, ftalații, etanolul, camforul sau cloroformul rămân în haine și sunt absorbite de piele.

Pe termen lung, multe dintre aceste substanțe provoacă iritații, boli de piele sau afecțiuni ale căilor respiratorii. Poți avea deseori migrene, ochi iritați sau nasul înfundat dacă dormi noapte de noapte în lenjerie tratată cu balsam de rufe prea concentrat.

Ftalații sunt folosiți pentru rezistența parfumului, dar s-a dovedit că favorizează apariția cancerului, dacă intră în contact cu pielea și căile respiratorii pe termen lung.

Cât și când e bun cu adevărat balsamul de rufe?

Cu siguranță, are și el calitățile lui, dar balsamul de rufe nu trebuie folosit prea des și nici în concentrație mare. Nu adăuga balsam de fiecare dată când speli rufele. Este mult mai sănătos să îl folosești o dată la 2 sau 3 spălări și să adaugi o cantitate mult mai mică decât este indicat pe etichetă.

Nu adăuga niciodată balsam la rufele din microfibre, care au proprietatea de a absorbi foarte bine umezeala și de a izola termic. Înmuiate cu balsam, microfibrele își pierd aceste proprietăți, iar acest lucru se simte imediat mai ales la hainele sport, care nu mai absorb bine transpirația.

Balsamul nu trebuie adăugat nici la prosoape, deoarece se depune în fibrele lor pufoase și le împiedică să mai absoarbă apa la fel de bine. Prosoapele rămân moi și delicate dacă adaugi la spălat o soluție pentru dedurizarea apei sau dacă le clătești cu puțin oțet.

foto: 123rf.com