Azaleea vine din ţinuturile muntoase ale Chinei şi Japoniei, dar s-a adaptat destul de bine în regiunile calde din Europa. Trebuie doar să stea într-un loc răcoros şi să aibă parte de multă umezeală. Florile ei delicate nu suportă razele directe ale soarelui. Căldura şi uscăciunea o îmbolnăvesc, aşa că azaleea îţi va cere apă în fiecare zi.

Florile, buchete pastelate

Azaleea este foarte iubită nu numai pentru culorile vii şi bogate ale florilor, dar şi pentru durata lor lungă de viaţă. Îngrijită corespunzător, azaleea îşi va păstra florile proaspete aproape două luni. În ultimii ani, au apărut în florării azalee roz, roşii, liliachii sau în combinaţii de alb cu nuanţe trandafirii. Hrăneşte-o pe timpul verii cu soluţii slabe de fertilizatori, ca să înflorească abundent şi anul viitor. În zilele toride, stropeşte-o cu apă, să le oferi bobocilor tineri umiditatea necesară.

Micile ei secrete

► Mugurii din care se vor dezvolta florile se formează vara, iar planta va înflori iarna şi primăvara următoare.
► Apa cu care o uzi trebuie să fie uşor călduţă, deoarece apa rece provoacă îngălbenirea frunzelor.
► Este iubitoare de pământ acid, din pădurile de conifere. În comerţ, găseşti un pământ special conceput pentru camelii, gardenii şi azalee.

►ÎNGRIJIRI DE PRIMĂVARĂ

Azaleea poate fi mutată într-un ghiveci nou doar după ce i se ofilesc toate florile. Alege un vas cu un centimetru mai mare în diametru, dar scund, ca să previi dezvoltarea excesivă a rădăcinilor. În luna mai, poţi tăia crenguţele crescute în afara coroanei, eliminând în primul rând lăstarii subţiri.

Photo credit: jacilluch / Foter / CC BY-SA