Azaleea vine din ţinuturile muntoase ale Chinei şi Japoniei, dar s-a adaptat destul de bine în regiunile calde din Europa. Trebuie doar să stea într-un loc răcoros şi să aibă parte de multă umezeală. Florile ei delicate nu suportă razele directe ale soarelui. Căldura şi uscăciunea o îmbolnăvesc, aşa că azaleea îţi va cere apă în fiecare zi.

Florile, buchete pastelate

Azaleea este foarte iubită nu numai pentru culorile vii şi bogate ale florilor, dar şi pentru durata lor lungă de viaţă. Îngrijită corespunzător, azaleea îşi va păstra florile proaspete aproape două luni de zile. În ultimii ani, au apărut în florării, azalee roz, roşii, liliachii sau în combinaţii de alb cu nuanţe trandafirii. Hrăneşte-o în lunile mai și iunie cu soluţii slabe cu fertilizatori, pentru că în sezonul cald se formează mugurii florali din anul următor. În zilele toride, pulverizează un strat fin de apă deasupra plantei, să le oferi bobocilor tineri umiditatea necesară.

Azaleea și micile ei secrete

39596878_m

  • mugurii din care se vor dezvolta florile se formează vara, iar planta va înflori iarna şi primăvara următoare.
  • apa cu care o uzi trebuie să fie uşor călduţă, deoarece apa rece provoacă îngălbenirea frunzelor.
  • este iubitoare de pământ acid, din pădurile de conifere, pe care îl găseşti în comerţ, conceput special pentru camelii, gardenii şi azalee.
  • pune un strat de bile din argilă sub ghiveci, să se scurgă cât mai bine apa, deoarece azaleea nu suportă să stea ”cu picioarele” în umezeală.
  • azaleea face parte din familia rododendronilor și seamănă foarte mult cu aceștia; pentru a deosebi o azalee de un rododendron pitic, cultivat în ghiveci, trebuie să știi că florile celui din urmă au peste 10 stamine, în timp ce florile de azalee au de obicei 4 sau 5 stamine.

Îngrijiri de primăvară

Azaleea poate fi mutată într-un ghiveci nou doar după ce i se ofilesc toate florile. Alege un ghiveci cu un centimetru mai mare în diametru, dar scund, ca să previi dezvoltarea excesivă a rădăcinilor. Folosește doar pământ de conifere special conceput pentru azalee. În luna mai, poţi tăia crenguţele crescute în afara coroanei, eliminând în primul rând lăstarii subţiri și crengile uscate.

sursa foto: 123rf.com