Patronatele din domeniul panificației au recunoscut că peste 60% din pâinea neagră de pe piață este falsificată.

Producătorii folosesc tot felul de coloranți sintetici sau cacao și pudră de carmin în cel mai bun caz. Nu este exclus să găsești și pâine colorată cu cenușă de făină sau caramel.

Dar cum le poți deosebi? Iată câteva sfaturi simple să te ajute când intri într-o brutărie.

3 criterii să recunoști pâinea neagră falsificată

Aroma – miroase pâinea și dacă simți că are o aromă prea dulceagă, nefirească, și care nu se apropie de mirosul de boabe de grâu, înseamnă că este colorată cu pastă de caramel sau cu alți coloranți folosiți în patiserie drept cacao.

Textura – pâinea neagră falsificată are coaja fină și lucioasă, iar la interior are o textură uniformă. Pâinea neagră adevărată trebuie să aibă o coajă ușor crăpată, iar în textura ei se pot vedea fibrele bobului de grâu, trebuie să fie mai grea și mai densă, în niciun caz pufoasă așa cum este pâinea albă.

Culoarea – ultimul, dar cel mai important criteriu este culoarea. Pâinea neagră adevărată nici măcar nu este chiar atât de închisă la culoare, cum o fac producătorii care o falsifică. Dacă este colorată artificial sau cu pudră de carmin și cacao, ea capătă o culoare maronie foarte închisă și uniformă. Pâinea neagră adevărată nu are o culoare închisă uniformă, deoarece fibrele din făina neagră nu se distribuie uniform în aluat.

Ce spune legea

Coloranții artificiali au fost interziși prin lege, iar producătorii din panificație nu au voie să folosească pentru pâinea neagră decât apă, sare, drojdie și făină neagră. Dar puțini sunt cei care respectă rețeta tradițională.

Pâinea neagră este apreciată de consumatori, se vinde mai scump și este o afacere bună pentru cei care o falsifică, folosind făină albă ieftină și coloranți.

Dacă nu ești sigură că este pâine bună, făcută din făină integrală, nu o cumpăra! Mai bine îți faci singură acasă pâine din așa numita făină neagră, adică făina integrală, care conține mai multe fibre decât făina albă și are mai multe beneficii pentru sănătate.

Citește și cum alegi cele mai bune sortimente de pâine

sursa foto: 123rf.com