Pe cât de sănătos și gustos când este proaspăt pescuit, pe atât de periculos este peștele vechi și alterat. Iată câteva semne de care trebuie să ții cont când cumperi pește, să te ferești de riscuri.

  • Verifică în primul rând mucusul și mirosul peștelui. Cel proaspăt, este acoperit de un mucus transparent și curat, fără miros. La peștele mai vechi, mucusul este abundent, închis la culoare și are un miros fetid.
  • Privește cu atenție solzii, să fie lucioși, curați și bine lipiți de piele.
  • Peștele alterat are ochii tulburi și înfundați în orbite. Spre deosebire, peștele proaspăt are ochii limpezi, curați și bombați.
  • Peștele pescuit recent are gura închisă, cel care s-a învechit, are gura deschisă.
  • Peștele vechi se îndoaie ușor când îl iei în mână, iar degetele lasă urme în carne. Peștele proaspăt nu se îndoaie, iar carnea lui este fermă și elastică. Dacă îl apeși cu degetul, nu rămân urme.
  • Verifică și urechile, după cum ne învață și zicala că ”peștele de la cap se împute”. La peștele proaspăt, urechile trebuie să fie bine lipite de branhii, nu depărtate, iar branhiile roz sau roșii, curate și umede.
  • În cele din urmă, verifică și anusul care, la peștele alterat, este roșu și umflat și miroase dezagreabil.

sursa foto: 123rf.com