Filtrele de la aerul condiționat

Mulți oameni suferă de alergii și astm, fără să știe că filtrele vechi de aer le agravează boala. Ar fi bine să cureți sau să înlocuiești filtrele de la aparatele de aer condiționat la fiecare început de vară, înainte să începi să îl folosești mai des.

Cosmeticele expirate

Verifică periodic data expirării de pe ambalajele produselor cosmetice. Rimelul trebuie înlocuit cel mai des, urmat de ruj, cremele de față și de corp, precum și fardurile de ochi. Toate acestea adună microbi și bacterii care pot favoriza boli de piele și ciuperci greu de tratat.

Pernele vechi

Poate că mai ai prin casă perne primite de la bunica sau de la mama, de acum 10 – 20 de ani, dar nu este deloc sănătos să le mai păstrezi. Penele și puful din pernele vechi sunt îmbâcsite cu praf, bacterii și alergeni. Chiar dacă speli foarte des fețele de pernă, conținutul rămâne un pericol pentru sănătatea ta. Mai bine le arunci și le schimbi cu perne moderne, care pot fi spălate la mașină.

Bureții din baie și din bucătărie

Fiind mereu umezi, chiar dacă mustesc de detergenți, bureții constituie terenul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. La primele semne de uzură, trebuie schimbați și, periodic, trebuie să îi dezinfectezi în cuptorul cu microunde.

Caserolele din plastic

Fie că le folosești pentru a depozita diverse alimente în cămară și în frigider sau doar pentru a-ți lua mâncarea la serviciu, caserolele din plastic trebuie înlocuite cel puțin de 2 ori pe an. Ori de câte ori le speli, detergentul de vase intră în fisurile minuscule care apar în plastic și apoi ajunge în mâncarea ta. Dar pericolul cel mai mare este că sunt fabricate din materiale care emană substanțe cancerigene când sunt încălzite în cuptorul cu microunde.

Periuțele de dinți

Chiar dacă ți-ai făcut un obicei din a igieniza periuța de dinți săptămânal, în apă de gură sau alcool sanitar, este bine să o schimbi lunar. Periuțele de dinți adună o mulțime de bacterii și virusuri care prosperă în spațiul umed.

Încălțămintea veche, și a ta, și a lui

Hainele sunt ușor de dezinfectat prin spălare și călcare la temperaturi ridicate, dar încălțămintea veche nu mai poate fi igienizată. Transpirația, umezeala și praful creează un mediu propice pentru bolile de piele în interiorul pantofilor și al cizmelor. Curăță-le cât poți de bine și lasă-le să se aerisească după fiecare purtare, dar nu le folosi ani de-a rândul. În plus, pantofii care se deformează îți afectează mersul și pot provoca dureri musculare la fiecare purtare.

sursa foto: 123rf.com