Arsurile solare sunt vindecabile de cele mai multe ori, însă trebuie tratate cu seriozitate, mai ales atunci când apar durerile sau usturimile la nivelul pielii. Iată câteva remedii pentru arsurile solare.

Ce sunt arsurile solare

Arsura solară reprezintă o reacție inflamatorie a pielii la acțiunea radiațiilor UV ce sunt prezente în lumina solară ori alte produse cu sursă artificială precum lămpile cu ultraviolete. De regulă, simptomele arsurilor solare nu se resimt imediat, ci la aproximativ 4 ore după expunerea la soare și se agravează pe parcurs, în următoarele 24-36 de ore, în funcție de gravitatea acestora.

Arsurile solare repetate care constau printr-o expunere prelungită la soare, accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și pot reprezenta una dintre cauzele principale ale apariției cazurilor de cancer de piele.

Radiațiile UV sunt de 3 tipuri, astfel că există:

  • Radiații UVA, care pot provoca îmbătrânirea celulelor pielii și pot deteriora pe termen lung structura acesteia prin apariția ridurilor, dar și cancerului de piele;
  • Radiații UVB, care pot deteriora ADN-ul celulelor pielii în mod direct și sunt principalele raze care provoacă arsurile solare;
  • Radiații UVC, care nu sunt un factor de risc pentru piele, deoarece reacționează cu ozonul ridicat din atmosferă și nu ajung la sol, sunt absorbite de atmosferă.

Radiațiile UV sunt cele mai puternice în intervalul orar 10:00 – 16:00, însă intensitatea lor poate să difere în funcție de locul în care de afli, deoarece riscul arsurilor solare este mai ridicat dacă te afli la altitudini înalte, în contact cu apa sau chiar în intervalul orar menționat.

Cauzele arsurii solare

Oricine petrece timp în aer liber, atunci când temperatura este ridicată, indiferent că stă la plajă, practică un sport în aer liber sau se plimbă, se expune razelor ultraviolete, raze ce pot fi o sursă invizibilă de radiație, dar periculoasă pentru piele.

Arsurile solare se produc în momentul în care organismul este expus la o cantitate mai mare de radiații ultraviolete decât capacitatea organismului de a produce melanina, pigment ce dă culoare pielii, părului și ochilor. Cu cât razele soarelui sunt mai puternice, cu atât producția de melanină este accelerată.

Arsurile solare apar și pentru faptul că producția de melanină este determinată genetic, iar producția pe care ea o oferă organismului se pierde, la un moment dat, și cei mai mulți oameni nu produc suficientă melanină care să le protejeze pielea.

În felul acesta apar arsuri ce pot veni cu durere, roșeață și tumefierii la nivelul pielii, mai ales în lipsa folosirii unei protecții suplimentare dată de cremele și loțiunile speciale cu protecție adecvată particularităților pielii fiecărei persoane în parte.

Factori de risc care favorizează apariția arsurilor solare

În primul rând, tipul de piele. Au fost clasificate 6 tipuri de piele, top ce a fost realizat pe baza a două criterii:

  • Cantitatea de melanină produsă natural de organism;
  • Comportamentul pielii în momentul expunerii la soare.

În acest caz, cu cât producția de melanină este mai mare, cu atât protecția față de expunerea la soare este mai mica, iar riscul apariției arsurilor solare este mai redus. Iată care sunt cele șase tipuri de piele:

Tipul 1 – Cantitatea de melanină cea mai mică – pielea este foarte albă, cu pistrui, păr blond, ochi albaștri sau verzi. Pielea se irită puternic de la razele solare, se înroșește și ustură. Arsurile solare pot apărea imediat după expunerea la razele puternice ale soarelui;

Tipul 2 – Cantitatea de melanină destul de mică – pielea este alb-bej, pistruiată, ochi căprui deschis, albaștri, verzi. Pielea nu se bronzează și are nevoie de protecție solară ridicată, altfel există un risc de arusri solare destul de ridicat.

Tipul 3 – Cantitatea de melanină  mai mare – piele bej,ochi căprui, păr șaten, pielea se poate bronza uniform, fără arsuri și va căpăta o culoare maro deschis. Pot să apară arsuri solare moderate.

Tipul 4 – Cantitatea de melanină destul de ridicată – piele măslinie, creolă, ochi închiși la culoare, iar pielea rezistă bine la expunerea la soare. Arsurile solare pot apărea foarte rar.

Tipul 5 – Cantitatea de melanină este suficient de mare cât să asigure pielii protecție față de razele soarelui. Riscul de arsuri solare este foarte mic.

Tipul 6 – Cantitatea de melanină este cea mai mare, iar pielea este foarte rezistentă la expunerea solară. Nu apar arsuri solare. Pielea are o culoare foarte închisă, păr negru, ochi negri.

Tipuri de arsuri solare

Gradul I – stratul superior al pielii este deteriorat. Pielea se înroșește ușor, nu apar dureri, nu se formează vezicule cu lichid.

Gradul II – sunt afectate epidermul și dermul. Pielea poate căpăta o nuanță de roșu deschis și un aspect lucios. Pot apărea inflamații și vezicule dureroase la atingere.

Gradul III – epiderma și dermul sunt deteriorate, pielea este maro închis, maro deschis sau chiar galbenă.

Gradul IV – arsurile solare afectează pielea în profunzime, până aproape la hipoderm.

Arsurile solare grave, netratate corespunzător, pot prezenta un risc major pentru sănătate și necesită o îngrijire medicală de specialitate.

Simptomele arsurilor solare

  • Modificări ale culorii pielii – roșeață ușoară sau roșu întens ori maro, în funcție de gravitatea arsurilor,
  • Senzație de piele caldă sau fierbinte la atingere;
  • Inflamație la nivelul pielii;
  • Apariția unor vezicule pline cu lichid, care se pot sparge;
  • Cefalee, greață, febră;
  • Senzația de durere la nivelul ochilor sau senzația de ochi nisipoși.

Vindecarea pielii începe într-un interval de 3-8 zile de la expunerea la soare, ia stratul superior al pielii se poate coji, urmând să se regenereze pielea.

Sfaturi pentru repararea arsurile solare de la plajă

  • Arsurile solare au nevoie de timp pentru a se vindeca, iar procesul de reparare poate fi accelerat prin:
  • Evitarea expunerii pielii la soare;
  • Hidratare corespunzătoare;
  • Hidratare corespunzătoare a pielii prin aplicarea unor crème locale;
  • Evitarea fumatului, deoarece sporește inflamația;
  • Evitarea decojirii pielii care se desprinde de la suprafață;
  • Purtarea unor haine lejere, din materiale vaporoase;
  • Nu se vor aplica comprese cu gheață direct pe pielea afectată;
  • Nu se vor sparge veziculele cu lichid care se pot forma la nivelul pielii.

Remedii naturiste care ajută la ameliorarea durerilor provocate de arsuri solare

Ulei de cocos – conține vitamine, grăsimi și substanțe hidratante și antioxidante;

Aloe vera – hidratează pielea și previne decojirea;

Comprese cu lapte rece applicate pe piele;

Comprese cu iaurt, deoarece iaurtul are un conținut de probiotice și grăbește vindecarea pielii;

Ceai negru – ajută la reducerea senzației de usturime și nuanței de roșu a pielii;

Cartoful crud poate reduce inflamația de la nivelul pielii. Pasta din cartofi cruzi făcută în blender poate fi aplicată pe pielea arsă, lăsată să se usuce, apoi îndepărtată în timpul unui duș.

Dușuri cu apă rece pentru ameliorare durerilor în cazul arsurilor solare ușoare;

Folosirea unor creme hidratante care au un conținut bogat de aloe vera sau soia, pentru a calma pielea.

Majoritatea arsurilor solare de gradul I nu provoacă daune pieleii și trec în scurt timp, tratate corespunzător acasă. Însă, dacă te confrunți cu arsuri solare de gradul II sau mai grave, atunci mergi cât mai repede la medic.

Diagnosticul corect este dat doar de către medicul specialist în urma unui consult, dar și a investigațiilor potrivite, așa că cere părerea acestuia și respectă intocmai indicațiile primite.

Citește și: Cum arată mușcătura de căpușă și cum o tratezi

Sursă info: mayoclinic.org; webmd.com

Sursă foto: 123rf.com