CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ardeii iuți se pot consuma ca atare cu o mulțime de preparate mai grase și sărate. Se potrivesc de minune cu o ciorbă mai grasă de porc, la sărmăluțele tradiționale, dar și la tocănițele cu legume de vară.

Cum îți dai seama cât de iuți sunt ardeii iuți

Cultura ardeiului iute nu este la fel de bogată în soiuri la noi în țară, precum în alte părți ale lumii. Cu toate acestea, găsim și noi pe la tarabe ardei iuți subțiri și lungi roșii sau galbeni, considerați cei mai iuți, ardei verzi și lunguieți, despre care se știe că sunt potriviți de iuți, sau ardei verzi mai rontunzi numiți Jalapeno și recunoscuți pentru textura lor cărnoasă.

Dacă nu cunoști bine soiurile, este mai greu să îți dai seama care sunt mai iuți doar dintr-o privire. Dar este bine să știi că cei mai mari și mai bine copți sunt de obicei mai iuți, dar și cei care au mai multe striații pe coajă te avertizează că o să îți ia gura foc.

Cum se conservă ardeii iuți peste iarnă

Modul cel mai simplu de a păstra ardeii peste iarnă este acela de a-i conserva în oțet. La fiecare litru de oțet se pune o lingură rasă de sare și se adaugă boabe de piper și de muștar, foi de dafin sau cimbru după gust. Ardeii se pot pune în oțet cruzi sau prăjiți în puțin ulei, simpli sau cu rondele de morcovi și feliuțe de usturoi.

Ardeii iuți pot fi puși la uscat, după ce se curăță bine cu o cârpă uscată de pământ sau apă. Se înșiră pe o ață subțire și se străpung doar codițele. Nu se lasă loc între ardei, ba chiar este bine să fie cât mai înghesuiți și se atârnă sforile într-un loc bine aerisit, uscat și departe de soare, astfel încât ardeii să se dezhidrateze treptat. După ce se usucă bine, pot fi aduși în cămara din bucătărie de unde vor fi folosiți la diverse mâncăruri.

Ardeii bine uscați pot fi mărunțiți la robot pentru a obține o pulbere fină pentru fripturi și diverse umpluturi cu carne. Dacă îi macini, trebuie să îndepărtezi mai întâi cotoarele și semințele.