Arbustul zânei (Chimonanthus praecox) este unul dintre micii copăcei pe care merită să îi cultivi în grădină pentru că el înflorește din februarie și anunță venirea primăverii. În plus, parfumul dulce și vanilat al florilor te va cuceri definitiv. Iar dacă vrei să afli cum miroase, este suficient să faci o plimbare în Grădina Botanică din București, în luna februarie, și îl vei găsi înflorit. Americanii îi mai spun Dulceața iernii datorită parfumului său dulceag și pătrunzător.

Arbustul zânei, plin de parfum și sănătate

muguri, flori, frunze și fructe de Arbustul zânei

Acest arbust cu frunze căzătoare este spectaculos iarna târziu, când înflorește. Florile lui mici și grena sunt ascunse de sepale lungi și galbene, de culoarea vaniliei. Florile apar în luna februarie sau chiar mai devreme, în luna ianuarie, dacă este o iarnă blândă.

Arbustul este originar din China unde este folosit și în industria medicamentelor. Florile sale conțin uleiuri esențiale benefice în tratarea răcelilor, inflamațiilor, dar și a rănilor sau hemoragiilor.

Arbustul crește în zonele montane și este obișnuit să suporte temperaturi scăzute. Dar se poate acomoda și în grădinile de câmpie, dacă are un sol bine drenat, umed, răcoros și ușor acid. Arbustul zânelor iubește răcoarea, dar și soarele și trebuie plantat într-o grădină deschisă către soare.

Cum trebuie îngrijit arbustul cu parfum dulce

Arbustul zânei este un copăcel rezistent, care se dezvoltă armonios dacă are multă lumină, dacă este bine udat și dacă primește anual îngrășământ pentru plante acidofile.

Nu are nevoie de îngrijiri speciale și rezistă bine la frigul iernii, dar nu suportă seceta.

Primăvara se taie doar crengile bolnave și uscate și se corectează coroana dacă este necesar.

Poate fi înmulțit prin butași lemnificați de un an, cultivați într-un vas cu pământ umed și stimulent de înrădăcinare, pe timpul verii.  

foto: wikipedia