Arbustul de cafea poate trăi la ghiveci ani de zile în casele noastre și poate crește până la 1,8 metri înălțime. Nu este greu de îngrijit, iar frunzele lui frumoase, de un verde întunecat lucios, cu margini crețe, sunt un adevărat decor exotic pentru apartamentele noastre.

Cum îngrijești arbustul de cafea la ghiveci

Cea mai răspândită specie de arbust de cafea aclimatizată la ghiveci este Coffea arabica. Este o plantă rezistentă și se poate acomoda chiar și în apartamentele mai mici, dacă are o înălțime de cel mult jumătate de metru.

Cea mai importantă condiție pentru a crește cafea la ghiveci este să ai o cameră bine luminată în apartament sau în casă. Lumina este esențială pentru această plantă. Ea adoră lumina puternică a zilei, dar nu trebuie ținută direct în soare. Îi prinde bine un colț bine luminat pe balcon sau pe terasă sau o fereastră orientată către sud-est.

Oricât de bine i-ar merge, totuși, arbustul de cafea nu va face flori decât peste 4 sau 5 ani. Trebuie să ai răbdare cu el. Sunt mulți arbuști la ghiveci care nu fac flori niciodată, pentru că nu le poți oferi la interior condițiile din zona lor origine. Florile la interior trebuie polenizate manual, deși șansele de a obține fructe cu boabe de cafea sunt destul de mici. Pomișorul de cafea este crescut mai degrabă pentru frumusețea lui exotică!   

Ce pământ să pui în ghiveci și câtă apă

Substratul cel mai bun și cel mai simplu este o combinație de turbă și nisip, în proporție de 70% – 30%. Pământul este astfel bine drenat și hrănitor, cu un ph de 6,5. Substratul trebuie menținut reavăn tot timpul, mai ales vara, când temperaturile în casă trec de 25 de grade.

Pomișorul de cafea nu suportă uscăciunea, așa cum nu suportă nici frigul sau curenții reci de aer. În perioadele foarte calde ale anului, poți pune ghiveciul pe un strat de bile din argilă bine udat cu apă. Iar primăvara, nu uita să adaugi un fertilizator echilibrat pentru plante decorative prin frunze. 

Când trebuie tăiată coroana

Unele ramuri se pot dezvolta mai rapid decât altele, mai ales primăvara, când arbustul de cafea primește lumina puternică doar pe o parte. Ramurile prea lungi pot fi tăiate pentru a controla creșterea și pentru a forma o coroană armonioasă.

Iar ghiveciul trebuie rotit o dată la trei zile pentru a beneficia de lumină toate ramurile pe rând.

Cel mai bun moment să tai ramurile lungi este începutul lunii martie. Tot atunci, este indicat să tai ramurile prea subțiri sau pe cele care au început să se usuce, așa cum se face la pomii fructiferi tineri.