Cuprins
Iată câteva specii de arbuști de vară care înfloresc în lunile cele mai calde ale anului, când multe flori se ofilesc sub soare. Merită să îi cultivi în grădină pe lângă chioșcul de lemn, pe lângă un gard sau o pergolă. Mulți dintre ei sunt parfumați și atrag fluturii frumoși în curtea ta!
Liliacul de vară sau liliacul fluturilor
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/liliacul-de-vara-budleia-davidii.jpg)
Este unul dintre cei mai parfumați arbuști de vară și poate avea flori în culorile mov, purpuriu, roz, roșii și albe. Este un arbust rezistent la căldură, dar trebuie udat frecvent pentru a înflori bogat în lunile iunie-iulie. Florile lui au un parfum bogat și deosebit, o combinație de trandafir cu vanilie care atrage fluturii și albinele.
Numele științific este Budleia Davidii și este ușor de îngrijit, dacă este udat frecvent și dacă este scurtat după ce trece perioada de înflorire. Când se usucă ciorchinii mari de flori, se scurtează crengile pentru a stimula apariția unor ramuri noi.
Carolina cu flori roșii
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/carolina-arbust-de-vara-cu-flori-rosii.jpg)
Este un arbust asemănător cu magnolia, cu frunze mari și late și flori frumoase și roșii, ca niște margarete. Arbustul înflorește în luna iunie și florile lui au un parfum delicat, dar deosebit. Este ușor de îngrijit, trebuie cultivat în plin soare sau într-un spațiu semiumbrit de un alt arbust mai înalt și trebuie bine udat în sezonul cald.
Carolina este originară din America de Nord, dar rezistă bine și pe meleagurile noastre. Numele lui științific este Calycanthus floridus, iar un frumos exemplar poate fi admirat în luna iunie în grădina botanică din campusul Agronomiei, din București.
Leandrul, cel mai rezistent
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2016/04/36558527_m.jpg)
Ușor de cultivat și la noi, dacă ai un spațiu luminos și încălzit în care să îl adăpostești iarna, leandrul este prolific și te bucură toată vara cu buchetele lui bogate de flori. Din lunile aprilie sau mai poate fi scos în grădină, dar trebuie ținut în vase mari și încăpătoare pentru a fi transportat înapoi în casă sau în seră pe timpul iernii.
Leandrul nu rezistă la ger, dar vara este o minunăție plină de culoare și parfum. Trebuie să știi că acest arbust are flori otrăvitoare și trebuie să ai grijă să nu ajungă la ele copiii mici. El este ușor de îngrijit, necesită apă doar de două ori pe săptămână
Caryopteris
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/07/caryopteris-flori-albastre.jpg)
Sunt mici arbuști înrudiți cu verbena cu flori de un albastru sideral, care ar concura oricând cu albastrul nostru de la Voroneț. Aceste plante, originare din Asia, înfloresc spre sfârșitul verii, când multe alte flori din grădină sunt deja ofilite de soarele puternic din iulie și august.
Inflorescențele rotunde, ca niște mingiuțe sau buchețele sunt deosebit de atrăgătoare, iar varietățile cele mai albastre sunt și cele mai spectaculoase.