Numită COVID Monitor, platforma pre-testeazp online suspecții de coronavirus, astfel reducând din presiunea pusă de pandemie pe sistemul medical din țara și pe centrele de triaj.  Site-ul se folosește de Inteligența Artificială.

COVID Monitor este un proiect pilot de pre-testare online a suspectilor de SARS-CoV-2 utilizand Inteligenta Artificiala. Conceptul pe care-l implementam este stocarea unui numar mare de simptome si diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor (date de antrenament) si compararea modelului generat de ele cu auto-evaluarea furnizata de utilizatori online, rezultand un diagnostic prezumtiv.

Componenta de Inteligenta Artificiala (Machine Learning) va face o clasificare automata a simptomelor particulate introduse de fiecare utilizator online in parte, incadrandu-l intr-o categorie de diagnostic, in functie de asemanarile si deosebirile identificate in datele de antrenament”, se arata in descrierea platformei.

Practic, pe site-ul COVID Monitor, oamenii pot completa un chestionar pe seama simptomelor pe care le au, iar sistenul va genera un rezultatu privind posibilitatea infectării dacă simptomele acestora sunt comparabile cu cele provocate de coronavirus.

Inițiatorul proiectului, Dan Chiuzbaian, proprietarul firmei de IT QSound SOFT si managerul proiectului VIKI, a dat explicații suplimentare pentru Adevarul:

„Practic si persoanele vor avea de completat un chestionar cu privire la simptome, dar este vorba despre aceleasi intrebari doar ca sunt traduse in limbaj comun. Dupa ce raspunde la intrebari, pacientul va primit un rezultat de genu: nu ai simptome specifice de COVID-19. Estimam in proportie de 60% ca aveti o raceala simpla, rosu in gat – 30%, alte afectiuni – 10%. In functie de rezultate, utilizatorul va fi invitat sa-si monitorizeze simptomele si sa-si refaca testul dupa o perioada sau, daca exista indicii ca ar fi infectat cu covid-19 sa contacteze un medic de famile”, a precizat Chiuzbaian.

Site-ul are doua categorii momentan, pe langa descriere. Una dedicata medicilor, care sunt indemnati sa inscrie in platforma cat mai multe diagnostice, si una dedicata utilizatorilor/ celor care vor sa se pre-testeze online.

Daca potrivit algoritmului sunt sanse mari ca utilizatorul respectiv sa aiba coronavirus, cu acordul lui, sistemul va inregistra pacientul in baza de date nationala si locatia lui ca fiind una de risc, facand o solicitare automata catre autoritatile competente pentru testarea pacientului.

„Utilizatorii au la dispozitie un chestionar online cu un set de intrebari specifice simptomelor COVID-19, adresate intr-un limbaj comun, menite sa investigheze in detaliu simptomele, datele epidemice si factorii de risc, pentru determinarea cat mai exacta a prognosticului bolii”, se arata si in descrierea platformei.