De ce apar insectele

O plantă atacată de insecte moare repede. Frunzele se încreţesc, se îngălbenesc şi cad, lăstarii se înconvoaie şi florile se pătează. Cele mai răspândite insecte care populează ghivecele de apartament sunt păduchii, musculiţele şi păianjenii. Uneori, pământul pe care îl adaugi primăvara în ghivece poate conţine larvele acestor insecte. Alteori, este de ajuns să aduci o singură plantă infestată acasă şi să le îmbolnăveşti şi pe celelalte. Micii duşmani se înmulţesc foarte repede la căldură şi transmit de la o plantă la alta diverse boli care se tratează greu.

Cum recunoşti dăunătorii

Afidele sunt uşor de observat având culoarea verde, neagră, galbenă sau cenuşie. Se adună ciorchine pe partea interioară a frunzelor sau pe tulpinile fragede. O frunză atacată de o colonie de afide se fărâmiţează foarte uşor. Păduchele lânos se recunoaşte după învelişul lui alb, asemeni unei scame de lână. El se poate stabili şi în pământ şi poate depune ouă pe rădăcinile plantei.

Musculiţele albe îşi depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor, aproape de tulpină. Larvele lor produc cele mai mari pagube deoarece se hrănesc cu seva frunzelor.

Păianjenii roşii sau acarienii sunt greu de observat cu ochiul liber. Dacă pe frunze apar puncte galbene care devin albicioase, uită-te de aproape cu o lupă să vezi dacă este atacată planta de acarieni.

Nici tripsul nu se vede cu ochiul liber. Frunzele atacate de el se contorsionează şi au pete argintii. Această insectă se înmulţeşte rapid la căldură, în camere cu aer uscat.

Soluţii rapide pentru plantele preferate

  • Înlătură tulpinile afectate de insecte, să nu cucerească toată planta.
  • Diluează spirt în apă călduţă şi spală cu răbdare tulpinile şi frunzele, dacă nu sunt puternic infestate.
  • Pune la macerat tutunul din 5 ţigări în 500 ml de apă şi stropeşte planta bolnavă.
  • Toacă 500 g de urzici şi lasă-le la macerat în jumătate de litru de apă, apoi diluează soluția cu apă caldă și stropește plantele dacă au fost cotropite de păduchi şi acarieni.
  • Când sursa insectelor este pământul, scoate planta din ghiveci, înlătură cât mai mult din pământul vechi și tratează rădăcinile cu un insecticid special. Lasă soluția să acționeze câteva ore și transplantează planta în pământ curat.

Insecticidele

Soluţiile chimice sunt, de obicei, cele mai eficiente, dar trebuie să respecţi cu stricteţe indicaţiile de utilizare. Dacă faci o soluţie prea concentrată, poţi otrăvi planta. Observă cu atenţie ce tip de insecte au apărut pe frunze şi caută în magazinele de specialitate soluţia potrivită pentru a scăpa de ele.

sursa foto: Foter.com