Și apa de la robinet, și apa îmbuteliată sunt puse sub semnul întrebării și niciuna nu se ridică la standardele de calitate cerute de Organizația Mondială a Sănătății. Apa pe care o bem nu este chiar atât de curată și de sănătoasă pe cât ne-am dori. Iată de ce și cât este de important ph-ul ei.

Apa de la robinet – de evitat!

Chiar dacă este bine filtrată în centrală și nu prezintă colonii de bacterii periculoase precum Salmonella sau E.coli, apa de la robinet are prea mult clor și fluor, precum și alți compuși chimici care ajută la distrugerea microorganismelor. De asemenea, în majoritatea zonelor țării, apa de la robinet are un nivel destul de ridicat de calciu și este o apă ușor dură, cu un gust neplăcut.

Apa îmbuteliată – atenție la săruri!

Numeroase studii au scos la iveală nereguli grave în procesarea și distribuția apei îmbuteliate. Ea este considerată superioară apei de la robinet, mai curată și mai gustoasă, dar trebuie să cumperi doar tipurile de apă în care ai încredere.

Pe de altă parte, este bine să verifici pe etichetă concentrația de calciu, magneziu și sodiu. O apă prea sărată, cu prea mult sodiu și calciu, nu este recomandată pentru consumul pe termen lung.

Cât este de important ph-ul apei

În afară de concentrația de sare și de minerale din apă, trebuie să cunoaștem și nivelul ph-ului. Este o unitate de măsură care exprimă aciditatea apei și care are o scală de la 0 la 14. Organismul nostru tolerează un ph cuprins între 6,5 și 9, dar valoarea optimă trebuie să fie în jur de 7.

În general, apa de la robinet are un ph de 7 – 7,5, pe care îl poți verifica simplu cu un dispozitiv special de măsurare, ușor de găsit în comerț. În ceea ce privește apa îmbuteliată, companiile serioase trec valoarea ph-ului pe etichetă, iar acesta de obicei nu depășește 7,80 sau 8.

Este foarte important să consumi o apă cu ph neutru, pentru a ajuta rinichii să funcționeze optim și pentru a regla aciditatea alimentelor sau sucurilor pe care le bei de-a lungul zilei. Și apa de la robinet cu care te speli trebuie să aibă un ph cuprins între 7 și 9, adică să fie o apă neutră din punct de vedere al acidității sau ușor alcalină. O astfel de apă este benefică pielii și nu usucă epiderma.

sursa foto: 123rf.com