Știai că apa oxigenată se găsești și în corpul nostru în cantități foarte, foarte mici? Ea este un compus natural, din 2 molecule de hidrogen și 2 molecule de oxigen, de aceea este produsă și de organismele vii.

Este un foarte bun dezinfectant, are proprietăți de albire, curățare și igienizare. La fel ca și alcoolul sanitar, apa oxigenată poate distruge foarte multe bacterii și microbi cu care luăm contact zilnic.

Pe de altă parte, alcoolul sanitar este un produs chimic de sinteză, cunoscut și sub numele de alcool izopropilic. El are proprietăți antibacteriene, este un bun dezinfectant, dar și un bun solvent care degresează cea mai mare parte a grăsimilor. Spre deosebire de apa oxigenată, alcoolul sanitar se evaporă rapid, are un miros înțepător și este colorat industrial cu albastru pentru a putea fi recunoscut mai ușor.

Cât de bune sunt cele două substanțe pentru curățarea rănilor

Tăieturile, juliturile și alte mici răni pe care le poți căpăta când muncești prin casă pot fi dezinfectate cu cele două substanțe, care au proprietăți antibacteriene, dar ele nu mai sunt azi recomandate de medici. Ambele soluții atacă nu doar bacteriile care se înmulțesc pe rană, ci și celulele pielii și zona se poate inflama și irita mai rău din cauza lor.

Cea mai bună soluție este să speli rana cu apă caldă și un săpun delicat, să te clătești bine și să aplici unguente specifice cu rol antibacterian și cicatrizant.

Când să folosești apa oxigenată și alcoolul sanitar

Chiar dacă nu mai sunt indicate pentru tratarea rănilor, cele două soluții pot avea o mulțime de întrebuințări în casă.

Alcoolul degresează, curăță și combate mirosurile grele. Folosește alcoolul sanitar pentru obiectele pătate de grăsime, pentru geamuri, vitrine, cabina de duș sau oglinda din baie.

Citește mai mult despre utilizările alcoolului sanitar!

În plus față de alcoolul sanitar, apa oxigenată are proprietăți de albire așa că poate fi folosită pentru suprafețele care s-au îngălbenit, poate igieniza mașina de spălat sau frigiderul, dar poate înmuia și pielea bătătorită de pe călcâie.

Descoperă cât de utilă este apa oxigenată în casă!

foto: 123rf.com