Ai grijă să nu combini niciodată apa oxigenată cu alcoolul sanitar. Nici măcar să nu le folosești pe o rană sau o julitură una după cealaltă. Este adevărat că dezinfectează și curăță bine mizeria și bacteriile, dar atacă și țesuturile, de aceea trebuie folosite separat, cu prudență.
Ce proprietăți au cele două substanțe
Denumită și perhidrol, apa oxigenată are proprietăți de albire și decolorare, curățare și igienizare. La fel ca și alcoolul sanitar, apa oxigenată poate distruge foarte multe bacterii și microbi cu care luăm contact zilnic.
Alcoolul medicinal este cunoscut și sub numele de alcool izopropilic. El are proprietăți antibacteriene, este un bun dezinfectant, dar și un bun solvent care degresează cea mai mare parte a grăsimilor.
Spre deosebire de apa oxigenată, alcoolul sanitar se evaporă rapid, are un miros înțepător și este colorat industrial cu albastru pentru a putea fi recunoscut mai ușor.
Cât de bune sunt cele două substanțe pentru răni
Tăieturile, juliturile și alte mici răni pe care le poți căpăta când muncești prin casă pot fi dezinfectate cu cele două substanțe, dar ambele provoacă usturime, iritații și chiar inflamarea țesuturilor.
Cea mai bună soluție este să speli rana cu apă caldă și săpun, să te clătești bine și să aplici unguente specifice cu rol antibacterian și cicatrizant.
Alcoolul sanitar versus apa oxigenată. Cum să le folosești pe fiecare
Chiar dacă nu mai sunt indicate pentru tratarea rănilor, cele două soluții pot avea o mulțime de întrebuințări în casă. Alcoolul degresează, curăță și combate mirosurile grele.
Folosește alcoolul medicinal pentru obiectele pătate de grăsime, pentru geamuri, vitrine, cabina de duș sau oglinda din baie. El poate curăța urmele de vopsea, de carioci, de pix sau de ruj de pe orice suprafață.
În plus față de alcoolul sanitar, apa oxigenată are proprietăți de albire așa că poate fi folosită pentru suprafețele care s-au îngălbenit. Apa oxigenată poate igieniza mașina de spălat sau frigiderul, dar poate înmuia și pielea bătătorită de pe călcâie.
Poate decolora părul sau unghiile îngălbenite, dar poate scoate și petele dificile de pe anumite materiale. Spre exemplu, hainele din bumbac alb pot fi tratate cu apă oxigenată pentru a-și recăpăta culoarea de la început și pentru a scăpa de pete.