Apa de turbă este un adevărat balsam pentru plantele de apartament, pe timpul iernii. Spre deosebire de substanţele nutritive care sunt recomandate primăvara, când apar bobocii de flori, apa de turbă poate fi folosită oricând, datorită beneficiilor ei pe termen lung. Apa de la robinet, plină de clor şi alte substanţe dezinfectante, nu este indicată pentru plante, chiar dacă o ţii câteva zile într-un vas să se decanteze. Pentru florile mai pretenţioase, precum orhideele sau begoniile, ar fi bine să foloseşti apa de turbă.

Cum obţii apa de turbă

Cumpără un sac de două kilograme de turbă şi răstoarn-o într-o perdea veche sau într-o bucată deasă de tifon. Scufundă apoi pachetul de turbă într-o găleată de 10 litri plină cu apă de la robinet şi las-o să se înmoaie timp de o zi. Elementele minerale din turbă se vor dizolva în apă, care va pierde din duritate şi va fi pe placul florilor pretenţioase. Turba folosită poate fi lăsată la uscat, într-o lădiţă din lemn, şi poate fi folosită, împreună cu pământul de flori, pentru a umple ghivece noi la primăvară.

Avantajele turbei

Formată prin descompunerea lentă a vegetaţiei, de-a lungul a milioane de ani, turba este unul dintre cele mai bune soluri pentru plante. Pământul de flori amestecat cu turbă este afânat şi uşor, bogat în humus şi reţine apa ca un burete. Turba împiedică dezvoltarea ciupercilor şi a mucegaiului în ghivece, permite circulaţia aerului la rădăcinile plantei şi menţine solul umed pentru trei sau patru zile, astfel încât vei uda mai rar plantele. Pe de altă parte, turba reţine o cantitate mai mare din substanţele nutritive pe care le adaugi în apă, hrănind plantele pe timp îndelungat.

Sfatul specialiştilor: amestecă turba cu pământ de flori şi îngrăşăminte solide, cu eliberare prelungită, dacă vrei să schimbi pământul vechi din ghivece.      

Plantele care iubesc apa de turbă

Toate plantele amatoare de sol acid preferă apa de turbă, în locul apei de la robinet. Orhideele, bromeliile, azaleele, hortensiile, cameliile, violetele de cameră, begoniile, ferigile vor fi mult mai sănătoase şi mai viguroase, dacă le uzi cu apă de turbă. Tot acestea vor necesita şi un pământ cu turbă, în proporţie de 3/1. În schimb, muşcatele, palmierii, iedera, trandafirul chinezesc sau plantele suculente nu au nevoie de turbă în ghivece şi se mulţumesc cu apă de la robinet, lăsată timp de 24 de ore într-un vas deschis.

sursa foto: 123rf.com