Apa de salcie este un bun stimulent pentru înrădăcinarea butașilor. Ea poate fi folosită în lunile martie – aprilie când vrei să înmulțești flori precum mușcate, violete africane, aloe vera, tot felul de ficusuri și alte plante ornamentale. De asemenea, apa de salcie este hrănitoare pentru legumele din solar sau pentru tufele de trandafiri din curte.
Cum se face apa de salcie
Caută o salcie înmugurită și taie 5 – 6 crenguțe tinere. Apoi taie-le în bucăți potrivite de câte o palmă. Pune bucățile de salcie într-un borcan mai mare de sticlă sau de plastic și toarnă peste ele 2 litri de apă fiartă.
Lasă crenguțele de salcie să infuzeze 2 – 3 zile, până când apa devine ușor verzuie. Multe minerale se dizolvă în apă din coaja proaspătă de salcie, dar mai ales doi acizi foarte importanți:
- Acidul acetilsalicilic
- Acidul indolebutyric
Nu trebuie să le reții numele! Trebuie doar să știi care sunt beneficiile fiecăruia.
Acidul acetilsalicilic este de fapt un soi de aspirină vegetală, iar aceasta previne apariția mucegaiului și a bacteriilor la rădăcina plantelor.
Cel de al doile acid, indolebutyric, ajută la formarea rapidă a unor rădăcini bine ramificate atunci când plantezi butașii de flori sau de trandafiri. Se știe că salcia prinde foarte repede rădăcini, dacă pui o creangă direct în pământ umed, pe lângă o sursă de apă. Tocmai datorită acestui acid, salcia poate face rădăcini în câteva zile și se dezvoltă mult mai repede decât alți copaci.
Află de ce este bine să ai o salcie în curte!
Cum folosești apa de salcie pentru butași și pentru înmulțirea florilor
După ce infuzia din crengi de salcie a devenit suficient de concentrată, de obicei după 3 zile, aceasta trebuie strecurată. Se pune în borcane mai mici și se lasă butașii de flori să stea peste noapte în apa de salcie.
A doua zi se plantează în ghivece sau direct în grădină și se udă cu apa obținută din salcie. Apa de salcie se poate îndoi cu apă de la robinet pentru a uda în continuare butașii până când dezvoltă primii muguri.
De asemenea, apa de salcie îndoită cu apă curată poate fi folosită pentru a uda diverse legume sau trandafirii din curte. Ea combate bacteriile dăunătoare din sol și stimulează rădăcinile să se ramifice mai bogat, iar legumele tale vor crește mai repede.